Flexibele werktijden worden steeds populairder op de moderne werkvloer. Het is vandaag de dag reeds ingeburgerd op de werkvloer van enkele ondernemingen. Bijvoorbeeld 3 dagen op kantoor en 2 dagen thuiswerken. Dit zorgt ook voor een stukje besparing op benzine en geld, vooral voor de mensen die dagelijks verre afstanden moeten afleggen om naar het werk te komen.
Bij flexibele werktijden is het makkelijk gezegd: wanneer je als werknemer de vrijheid hebt je eigen begin- en eindtijd van jouw werkdag kan bepalen. Deze aanpak stelt werknemers in staat een betere work-life-balance te krijgen, en biedt ook een zekere mate van werknemerstevredenheid doordat zij vrij zijn in hun werk om die flexibel in te vullen.
Echter biedt het aanbieden van flexibele werktijden voor de werkgever een mindere mate van controle en een grotere focus op de output, op de productiviteit van de werknemers.
Om flexibele werktijden succesvol te implementeren moeten er als eerst duidelijke regels en richtlijnen zijn over hoe het systeem werkt en wat er allemaal verwacht wordt van partijen. Dit omvat onder andere de dagelijkse werkzaamheden, de kernwerktijden en hoe afwezigheid of wijzigingen in werktijden moeten worden gemeld en worden vervangen.
Ontwerpwet ‘Flexibele werktijden’
Gezien flexibele werktijden geen nieuw fenomeen is op de werkvloer is er reeds een aanzet gedaan door het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken met de ontwerpwet “Flexibele werktijden”. De minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, drs. Steven Mac Andrew, hoopt dat het wetsontwerp spoedig op de agenda komt van De Nationale Assemblée voor behandeling. Het is belangrijk dat de officiële implementatie van flexibele werktijden goed in overweging genomen moet worden bij bedrijven, omdat er ook gelet moet worden op de werkcultuur van de werknemers. Ook dienen de werknemers zich gehoord en gewaardeerd te voelen binnen de organisatie. Daarnaast moeten ze ook erop kunnen rekenen dat ondanks de flexibele werktijden zij de nodige ondersteuning en begeleiding van hun leidinggevende/managers blijven krijgen.
Het is ook belangrijk dat er een open transparante communicatie is tussen werknemer-werkgever. Naast de werkcultuur is het ook van belang dat er enige mate van discipline is tussen partijen. Want zonder een juiste werkattitude en discipline zijn flexibele werktijden moeilijk uitvoerbaar. Het is van enorm belang, dat er een juiste verdeling van de werklast wordt gemaakt, en dat productiviteit in het geheel prioriteit nummer 1 blijft. Deadlines dienen nog steeds correct en op tijd worden behaald en waar nodig dient de werknemer zich flexibel op te stellen om eventueel in te vallen bij calamiteiten of spoedopdrachten.
JM