Nog geen USD 80 miljoen retentiemiddelen afgelopen 7 maanden

In de periode september vorig jaar tot en met maart dit jaar bedragen de retentiemiddelen uit exporten nog geen USD 80 miljoen. Met de 35% retentieregeling voor exporten is het streven van de regering om maandelijks gemiddeld USD 26 miljoen aan retentiemiddelen op de valutamarkt te krijgen. Met het valuta aanbod van de banken en de cambio’s zouden de retentiemiddelen voldoende moeten zijn om te voorzien in de valutabehoefte ten behoeve van basisimporten van het land. 

Het heeft de afgelopen maanden geschort aan de naleving van de retentieplicht door exporteurs. Daar heeft president Chansdrikapersad Santokhi in de afgelopen weken zich meermalen over beklaagd. De retentieregeling van 35% is in november vorig jaar ingevoerd als onderdeel van een samenhangend pakket van koers stabiliserende maatregelen, die kwamen uit de koker van het Platform Koersstabilisatie en overgenomen door de regering. De maatregelen misten echter hun effect, getuige de onrustige opwaartse bewegingen van de koers sindsdien, maar vooral in de afgelopen twee maanden. 

Toezicht en controle op de naleving van de retentieplicht zal nu stringenter plaatsvinden. Het Openbaar Ministerie komt nu om de hoek kijken. Het niet voldoen aan de retentieplicht door exporteurs levert volgens de algemene beschikking van de Deviezen Commissie een economisch delict op, waar sancties op staan. Vorige week zei minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning, tijdens de debatten in het parlement over de op hol geslagen koers, dat er ondertussen een lijst is opgemaakt van 20 exporteurs die niet voldoen aan de retentieplicht. Deze lijst zou deze week naar het Openbaar Ministerie worden opgestuurd.  

Tijdens de debatten vorige week in het parlement is door president Santokhi erop gewezen dat de retentiemiddelen de economie toebehoren. In tegenstelling tot Guyana, waar er een 100 procent retentieplicht bestaat, hanteert Suriname slechts 35 procent.

Nog steeds onrustig

Ondertussen blijft de wisselkoers zich op de valutamarkt zich onrustig gedragen. De debatten in het parlement vorige week en de door de president aangekondigde maatregelen hebben vooralsnog geen enkel effect gehad op de ontwikkelingen op het koersenfront. Gisteren, dinsdag 4 april, in de loop van de morgen, noteerde de Centrale Bank van Suriname, CBvS, voor de USD een koers van SRD 36,72 en voor de Euro een koers van SRD 38,07, een lichte stijging ten opzichte van de dag ervoor. 

De Vaste Commissie van de Assemblee voor Financiën en Planning en de Commissie Staatsuitgaven hebben gisteren werkbesprekingen gehouden die moeten leiden tot voorstellen van maatregelen om de koers te stabiliseren. Deze voorstellen zullen in een openbare vergadering aan de regering worden voorgelegd en besproken.  Dit was afgesproken tijdens de debatten vorige week. Het parlement was het er kamerbreed over eens, dat de door de president aangekondigde maatregelen om de koers te stabiliseren niet zullen leiden tot de gewenste effecten. De DNA-commissies zouden de maatregelen van de regering nader bekijken en eventueel met andere voorstellen komen. 

Ondertussen blijft de samenleving zwaar gebukt gaan onder de alsmaar stijgende prijzen van goederen en diensten. Velen in de samenleving raken in ernstige problemen. Huishuur is verhoogd, de aflossing van de auto is onmogelijk geworden en prijzen van voedsel stijgen letterlijk elke dag.

SS

error: Kopiëren mag niet!