DNA-voorzitter Bee: “In dialoog richting gedragen wijziging kiesstelsel”

Marinus Bee, voorzitter van de Nationale Assemblee, DNA, heeft opgeroepen om de rust te bewaren en middels dialoog en overleg te gaan richting een gedragen voorstel voor de wijziging van het kiesstelsel. De parlementsvoorzitter heeft in een boodschap aangegeven, dat op dit moment technisch nog geen conceptwet voor openbare behandeling klaarligt.

Grondwettelijk kan via de regering of door een initiatief van een lid van de Nationale Assemblee een conceptwet worden ingediend. Alleen leden van de DNA en regering hebben het recht om een wetsvoorstel in te dienen. Maar, gezien de belangstelling en voorstellen vanuit de samenleving wordt er rekening gehouden met de meningen van verschillende groepen en actievoerders, gaf Bee aan.

“We nemen de rapporten mee en we hebben een academische week ingelast.” Die begint vandaag, maandag 3 april. “Uiteindelijk moeten we komen tot een gedragen west product. Fracties gaan elkaar moeten vinden. Laten we praten en kijken welk voorstel draagvlak heeft”, gaf de voorzitter aan.

Commissie president 

President Chandrikapersad Santokhi heeft afgelopen week een technische commissie geïnstalleerd, die zal werken aan een ontwerpwet wijziging Kiesregeling. De commissie onder leiding van Adjay Moensi, directeur van het Kabinet van de President, moet binnen twee maanden de conceptwet af hebben. “De bedoeling is dat we binnen de regering dit zo snel als mogelijk gaan bespreken om het wetsontwerp spoedig te sturen naar De Nationale Assemblee voor behandeling. De regering wenst dat de nieuwe wet over de wijziging van het kiesstelsel vóór eind van dit jaar goedgekeurd zal moeten zijn”, zei president Santokhi. 

Hij heeft ongeveer een week geleden het finale rapport dat is uitgebracht door de presidentiële Studiegroep Aanpassing Kiesstelsel in ontvangst genomen.” 

error: Kopiëren mag niet!