Brood wordt steeds duurder en kleiner

De prijzen van producten en diensten in het land blijven maar stijgen en stijgen. Zelfs de prijs van brood is bijna onbetaalbaar geworden. Dit komt, omdat de prijzen van grondstoffen, zoals meel en gist, gestegen zijn. Maar, ook door de hoge valutakoersen die op hol zijn geslagen. 

Sommige ‘slimme’ bakkerijen besluiten om de grootte van hun broden te verkleinen, terwijl ze dezelfde hoge prijs blijven vragen. Gaytrie, een gewone huismoeder, laat tegenover de redactie van Dagblad Suriname weten helemaal niet te spreken te zijn over deze oneerlijke praktijk die de consument schaadt. Zij merkt op, dat het brood steeds kleiner wordt en dat het zelf in haar hand begint te passen. 

“Over de prijs wil ik het helemaal niet hebben. Mijn gezin bestaat uit 4 personen en we eten 2 maal per dag brood. Per dag gebruiken we 1 pak brood, dat nu SRD 40 is geworden. Per week zullen we nu SRD 280 moeten uitgeven. En per maand wordt dat SRD 1.120. Vele gezinnen kunnen dit bedrag zich niet eens meer permitteren! Normaal aten wij meerdere broden per dag, maar nu moeten we al genoegen nemen met een brood per keer.”

Gaytrie stelt ook, dat de regering stappen moet ondernemen om deze kwestie aan te pakken. Volgens haar moeten er wet- en regelgeving komen om ervoor te zorgen dat bakkerijen zich aan bepaalde standaarden en prijzen houden. Ook vindt zij, dat de consument bewust gemaakt moet worden van hun recht op kwaliteit en waarde voor hun geld. 

Vervolgens is aan de vrouw gevraagd hoe zij denkt dat dit tot stand zal moeten komen. Hierop zegt zij, dat dit kan worden bereikt door middel van voorlichting en campagnes. “Het is belangrijk dat er iets gedaan wordt om de prijs van brood onder controle te houden en de consument te beschermen. Zowel de regering en burgers moeten samenwerken om dit probleem op te lossen. Alleen op die manier kan Suriname een eerlijke en welvarende samenleving behouden”, besluit Gaytrie.

SK

error: Kopiëren mag niet!