Grondhuurtarieven aangepast naar realistisch niveau

Jaarlijks SRD 1 miljard inkomsten voor de overheid

De meer dan 20 jaar uit de tijd geraakte grondhuurtarieven zijn eindelijk aangepast naar het niveau dat beantwoordt aan de hedendaagse realiteit. De grondhuurvergoedingen dateren uit 1997 toen er nog sprake was van de Surinaamse gulden (SF) als munteenhied. Met de invoering van de Surinaamse dollar (SRD) per  1 januari 2004, is de waarde van de Surinaamse munt gewijzigd en zijn alle oude tarieven met een factor 1000 gedeeld, waardoor grondhuurvergoedingen een onrealistisch lage waarde bereikten.

Tarieven

De grondhuurvergoedingen van percelen in de categorie Bebouwing en Bewoning die varieerden van 2 tot 3 cent SRD per vierkante meter (SF 20 tot SF 30)  zijn nu gebracht naar SRD 1 tot SRD 1,75 per vierkante meter per jaar. 

Het grondhuurtarief voor percelen uitgegeven voor agrarische doeleinden dat  SRD 0,25 (SF 250 ) per hectare bedroeg, is nu aangepast naar SRD 100 tot SRD 150 per hectare. Voor domeingrond in grondhuur afgestaan voor industriële en zakelijke doeleinden bedragen de grondhuurvergoedingen nu respectievelijk SRD 2,50  en SRD 3 per vierkante meter. Voorheen varieerden de tarieven afhankelijk van de ligging van een perceel van 50 cent tot SRD 1 per vierkante meter. Het onderscheid in de ligging van het perceel in Paramaribo, Nickerie en overige districten wordt nu niet meer gemaakt.

De nieuwe bij de tijd aangepaste grondhuurtarieven zijn per Staatsbesluit van 23 maart 2023 vastgesteld. Daarin is ook bepaald, dat alle achterstanden in de betaling van grondhuurvergoedingen lopende tot 1 juli 2021 worden kwijtgescholden.

President Chandrikapersad Santokhi zei vorige week in het parlement tijdens de debatten in het parlement over de huidige koersontwikkelingen, dat de aanpassing van de grondhuurtarieven de overheid jaarlijks rond de SRD 1 miljard aan inkomsten zal opleveren. Met de inning van de aangepaste grondhuurtarieven zal volgens hem nog dit jaar worden begonnen. Voor de efficiënte inning van grondhuurvergoedingen heeft de regering besloten het Management Instituut voor Grondregistratie en Land Informatie Systeem, GLIS, daarmee te belasten.

Waardevermindering munt

In de afgelopen jaren is er een significante waardevermindering van de Surinaamse munt opgetreden en als gevolg daarvan staan de grondhuurvergoedingen niet in verhouding tot de prijsontwikkelingen op de vastgoedmarkt. Daarnaast is de waarde van de Surinaamse munt op 1 januari 2004 gewijzigd en zijn alle oude, bij Staatsbesluit, bepaalde tarieven met een factor duizend gedeeld, waardoor de grondhuurvergoedingen een onrealistisch lage waarde bereikten. 

Mede als gevolg van de onrealistisch lage grondhuurvergoedingen en een verzwakte debiteurenadministratie, zijn er aanmerkelijke achterstanden van de inning ontstaan. Daar bovenop kunnen grondhuurders geen tijdige en adequate opgave krijgen van hun grondhuurverplichtingen, waardoor betaling wordt ontmoedigd. 

De aanpassing van de grondhuurvergoeding staat niet op zichzelf. Deze moet gezien worden als de eerste in een reeks van maatregelen van de regering, om het algehele grondbeleid te moderniseren en de grond economisch optimaal te benutten, waarbij gronduitgifte ook als verdienmodel voor de Staat kan worden ingezet. Hoewel de waarde van grond in recente jaren een aanmerkelijke vermeerdering heeft ondergaan, heeft de overheid als “eigenaar” van de grond (domeingrond) geen voordeel kunnen trekken uit deze waardevermeerdering. Herziening van de tarieven is daarom alleszins gerechtvaardigd. 

Door een simpele en overzichtelijke ’tarievenstructuur’ zonder uitzonderingsclausules te hanteren is elke gerechtigde in staat om vooraf uit te rekenen welk bedrag hij of zij jaarlijks terzake grondhuurvergoeding verschuldigd is. Het is te verwachten, dat door deze aanpassing de grond optimaal zal worden benut, zo staat in de toelichting van het Staatsbesluit.

SS

error: Kopiëren mag niet!