Professor Shanti Venetiaan: ”Beloning hoeft niet alleen geld te betekenen”

In de afgelopen paar dagen heeft president Chandrikapersad Santokhi voorgesprekken gevoerd met vele organisaties, partijen, enzovoorts, vooruitlopend op een nationale dialoog. In het programma “Kal Aaj Aur Kal” van Faried Pierkhan ging prof. dr. Shanti Venetiaan, voorzitter van het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname in op diverse actuele zaken.

Het is volgens de voorzitter belangrijk om het vertrouwen terug te winnen van het volk. De communicatie moet volgens haar overal hetzelfde zijn, men moet op alle plekken hetzelfde horen in plaats van verschillende dingen. 

Maatregelen die een bepaald doel hebben moeten volgens Shanti Venetiaan nader bekeken worden. Het moet niet stoppen bij een eerste stap. Het gaat soms om maatregelen die behoorlijk pijn doen, en wanneer gestopt zou worden, worden de doelen niet bereikt.

Stappen moeten verder gezet worden om bijvoorbeeld de transformatie van objectsubsidie naar subjectsubsidie mogelijk te maken. 

Het sociaal vangnet moet nader bekeken worden

Het sociaal vangnet moet, aldus Venetiaan, ook bekeken worden. Een  brandend issue bij de universiteit is het wegtrekken van personeel. De voorzitter geeft aan, dat men buiten de universiteit driemaal meer verdient. Het vertrek van personeel is niet op grote schaal, maar men trekt wel weg naar bijvoorbeeld Aruba of Curaçao. Voor bepaalde werkzaamheden worden experts naar binnen gehaald en die gaan na ervaring opgedaan te hebben weer weg om een ander baan te zoeken. Dit kan liggen aan de CAO die de universiteit heeft. Die zorgt ervoor, dat iedereen hetzelfde verdient.  

Verder heeft de universiteit ook een gebrek aan geld, er is een achterstand in onderhoud. De voorzitter geeft aan, dat beloning niet alleen geld hoeft te zijn. Het repareren van dingen die nodig zijn, kan bijvoorbeeld ook een goed gevoel geven bij de personeelsleden.

De Anton de Kom Universiteit en participatie 

De universiteit zou het fijn vinden om studenten een beurs aan te kunnen laten vragen. De NOB (Nationale Ontwikkelingsbank) doet het wel, maar volgens de voorzitter vinden te weinig studenten hun weg ernaar. De reden daarvoor is nog onbekend. De leeftijd van 35 jaar is weg komen te vallen en borg is moeilijk te vinden bij de groep die je probeert te bereiken. De NOB fungeert nu als bank, misschien kan dit nader bekeken worden, aldus Venetiaan.

Tijdgeest 

De samenwerking met ministers is beperkt. De universiteit wordt niet gestructureerd betrokken bij projecten. Het gebeurt vaak in kleine groepjes. Met betrekking tot 17 februari was het volgens de voorzitter merkbaar dat het merendeels ging om jongens en mannen. De voorzitter geeft aan, dat tijdens het gesprek is aangehaald om te proberen om jongens op school te houden en “basic life skills” te leren. Studenten nemen weinig initiatieven, wereldwijd is het volgens de voorzitter zo en zeker in Suriname lijkt het er niet op, dat studenten geambieerd zijn om initiatieven te nemen. De oorzaak hiervan ligt volgens de voorzitter in de tijdgeest.

Soms zijn er samenwerkingsverbanden of projecten waarbij je gast colleges hebt, maar dit wordt via de universiteit heel weinig gedaan. Het internet op de campus is wel gratis, maar het zou fijn zijn als de studenten in een prettige omgeving hier langer gebruik van konden maken. Zelf probeert het bestuur al met het geld gehaald uit de verhogingen van inschrijfgeld iets te veranderen, maar ook het bedrag van het inschrijfgeld is ondanks dat het niet te hoog is, toch hoog voor vele studenten.

GW

error: Kopiëren mag niet!