Een land met weinig ontspanningsmogelijkheden voor kinderen

Ontspanning hebben velen nodig. ook kinderen. maar enkele ouders geven tijdens een gesprek met de redactie van Dagblad Suriname aan, dat er weinig ontspanningsmogelijkheden zijn in het land.  

“Na de stress van de binnenstad en alle ellende eromheen heb je ontspanning nodig. Maar hoe doe je dat nu?  Uit eten is een ontspanning, maar als je niet in staat ben SRD 2.000 uit te geven kun je dat niet, dat is zelfs weinig voor twee mensen”, zegt een vrouw.

“Buiten de stad gaan kan ik, maar is eentonig geworden. Je hebt kinderen die het leuk vinden, maar voldoende speelgelegenheden zijn er niet. Om maar het binnenland te gaan moet je ook veel geld hebben op zak, dat doen de meeste Surinamers niet. Als je gezin uit vijf mensen bestaat waarvan er maar twee een baan hebben, dan kan dat helemaal niet, dat kan alleen na hard sparen. Je kunt ook je kind naar een speelpark brengen of speeltuin, maar de meesten zijn propvol, onveilig en zijn helemaal niet in een goede staat, overwoekerd door wied. Het zou heel handig zijn om enkele kinderactiviteiten te organiseren en ontstress momenten. vooral voor de kinderen uit een arm gezin of voor kinderen wiens ouders twee tot drie banen hebben. Om kinderen uit arme gezinnen te helpen met ontspanning, kunnen leraren, ouders en andere betrokkenen een aantal verschillende activiteiten organiseren. Maar, niet een ieder heeft de tijd.”

“Door een gratis of goedkope buitenschoolse activiteit te organiseren kan het ook, dit kan een sport, yogales, dansles of andere ontspannende activiteit zijn. Ik heb het twee keren gedaan, maar zag aan het eind dat enkele ouders bereid zijn samen te werken. Je hebt anderen die een activiteit zien voor kinderen, maar zich niet laten informeren en hun kinderen gewoon sturen. Dat heb ik ook meegemaakt”, aldus de vrouw.

“Maar zo hoort het niet, als ouder moet je naar heel wat punten kijken voor je een kind ook mee laat doen met een activiteit, maar dat doen velen niet.  Het belangrijkste is de samenwerking. aan het eind genieten de kinderen en de ouders gezamenlijk.”

Een andere vrouw stelt, dat vroeger wel leuke dingen gedaan werden in verschillende ressorten. “Een rustige ruimte werd beschikbaar gemaakt waar kinderen in konden lezen, schrijven, tekenen of andere rustige activiteiten doen, maar nu niet meer. Er werden nog enkele kunstprojecten georganiseerd waar kinderen hun creativiteit konden  uiten, maar die zijn er ook niet meer. Ze zijn er, maar je ziet en hoort het ook niet, er is ook weinig plaats. Je kan niet eens naar een museum, dierentuin of andere plekken gaan die kinderen kunnen verkennen”, zegt de vrouw. 

“De dierentuin lijkt verlaten, dus ik vraag mezelf af van hoe ik het als ouder voor elkaar kan brengen. Ik hoop echt dat men een beetje anders gaat denken Kijk, zolang je je niet bezighoudt met kinderen en kinderen niet bezig gaan houden met andere kinderen, dan krijg je een ingewikkeld resultaat en kunnen kinderen zich niet echt ergens ontspannen.”

TM

error: Kopiëren mag niet!