NH-minister Abiamofo: “Offshore gasvondsten bieden positieve perspectieven Bakhuis bauxietreserves”

Indien de recente gasvondsten in het offshore gebied van Suriname commercieel blijken te zijn, dam kan dat een deur openen voor de ontwikkeling van een geïntegreerde bauxietindustrie in West-Suriname. Voor wat betreft de ontginning van bauxiet in het Bakhuisgebied zijn in het verleden gesprekken geweest met investeerders die interesse hebben getoond, maar tot een concreet bod is het niet gekomen. De voornaamste bottleneck daarbij is de beschikbaarheid van relatief goedkope energie. 

Met de recente gasvondsten in het offshore gebied dienen zich nu positieve perspectieven aan voor wat betreft het ontwikkelen van een geïntegreerde bauxietindustrie in West-Suriname. 

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zei dit onlangs tijdens de begrotingsbehandeling in de Nationale Assemblee. Volgens hem is de regering bezig te praten met verschillende partijen die geïnteresseerd zijn in bauxietwinning in het Bakhuisgebied in West-Suriname. De bauxietreserves in het Bakhuisgebied zijn veel hoger dan aanvankelijk werd aangenomen. De NH-minister praat van minimaal tussen de 300 en 350 miljoen ton. Dat is veel meer dan wat eerder in Suriname is gemijnd.

Bauxiet Instituut Suriname

Afgelopen maandag heeft minister Abiamofo de nieuwe Raad van Toezicht (RvT) geïnstalleerd van het Bauxiet Instituut Suriname (BIS). De Raad, die voorgezeten wordt door Anuradha Manorath, moet toezien op de uitvoering en naleving van het beleid van het BIS, conform de taakstellingen en statuten. Eveneens zal de Raad toezien op het totaal bauxiet gebeuren in Suriname en treedt hij adviserend op naar de regering en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen toe. 

Een en ander moet resulteren in het verkrijgen van een rechtvaardig aandeel voor de overheid uit de opbrengsten van bauxiet, aluinaarde, aluminium en eventuele eindproducten, zo meldt het minister van NH is een persbericht.

Volgens de NH-minister is de RvT van het Bauxiet Instituut Suriname op een cruciaal moment geïnstalleerd. Suriname staat aan de vooravond van grote ontwikkelingen, zoals de olie- en gassector. Hij heeft het over de toekomstperspectieven op het vlak van de bauxietwinning. 

Tijdens de recente begrotingsbehandeling zei de minister, dat voor de ontwikkeling van de Bakhuis bauxietreserves het Bauxiet Instituut Suriname (BIS) een belangrijke rol kan vervullen met haar uitgebreide kennis en documentatie. 

Op dit moment houdt het BIS zich bezig met controle werkzaamheden die voortvloeien uit de milieuherstel- en -saneringsovereenkomst die in 2019 is overeengekomen met het vertrek van Suralco. Vele uitgemijnde gebieden van zowel Suralco als Billiton moeten gerehabiliteerd worden. In verband daarmee voert de BIS veldcontroles uit. 

Het BIS is ook belast met de toezicht van de ontmanteling werkzaamheden van de oude Suralco plant te Paranam.

Geïntegreerde industrie

Voor wat betreft de plannen voor het opzetten van een bauxiet-aluminiumindustrie in West-Suriname hebben eerdere onderzoeken verricht door Alcoa, uitgewezen dat het gebruik van 30% Tarakuli Bauxiet (in de omgeving Orealla, Guyana) en 70% Bakhuis bauxiet voor een optimale smelter grade alumina zorgt. Deze zullen  bauxietreserves voor minimaal 50 jaar opleveren. De concept studie toont capaciteiten van een aluminaraffinaderij 1.600 ktpa (kilo ton per annum), aluminiumsmelter 800 ktpa, Bauxiet Bakhuis-mijn tot 3.000 ktpa, Bauxiet Tarakuli-mijn tot 1.300 ktpa en zal  500 MMSCFD-gas (million standard cubic feet per day) verbruiken.

De raffinaderij te Paranam zou wel in staat zijn om de bauxietvoorraden van Bakhuis te verwerken, maar de operationele- en onderhoudskosten om de fabriek draaiende te houden maken de productieprijs niet concurrerend voor de internationale markt. Ook zou het te lang duren om de infrastructuur vanuit West-Suriname naar Paranam aan te leggen. Het gebruik van de bestaande raffinaderij te Paranam wordt totaal afgeraden ook al zou de verwerking dichter bij huis plaatsvinden. Reparatie van de raffinaderij zou op jaarbasis USD 25 miljoen kosten en de faciliteiten zijn niet veilig voor mensen om er te werken.

SS

error: Kopiëren mag niet!