Australië koopt kernonderzeeërs van VS
DOOR JORDI BOU

13 maart 2023 – Australië zal naar verwachting aankondigen dat het maximaal vijf Amerikaanse Virginia-klasse nucleair aangedreven onderzeeërs zal kopen als onderdeel van een baanbrekende defensieovereenkomst tussen de VS en het VK.

De overeenkomst, bekend als het AUKUS-pact, zal de komende jaren meerdere fasen hebben met Amerikaanse onderzeeërs die Australische havens bezoeken en eind 2030 eindigen met de bouw van een nieuwe klasse onderzeeërs met Britse ontwerpen en Amerikaanse technologie, zei een van de functionarissen.

In de vroege jaren 2030 zou Australië drie onderzeeërs van de Virginia-klasse kopen en de optie hebben om er nog twee te kopen.

De Australische premier Anthony Albanese zal de Amerikaanse president Joe Biden en de Britse premier Rishi Sunak ontmoeten in San Diego, Californië, om de volgende stappen van AUKUS te onthullen.

Het suggereerde dat de onderzeeërs van de Virginia-klasse uit de VS een “noodoplossing” zouden zijn, terwijl Australië en het VK samen werkten aan een ontwerp voor een onderzeeër van de volgende generatie van het bestaande schip van de Astute-klasse, en merkte op dat de complexiteit van de taak betekende dat het zou kunnen pas in de jaren 2040 klaar zijn.

error: Kopiëren mag niet!