1.4 ton cocaïne in 2022 in beslag genomen in Suriname tegen 2.1 ton in 2021

In Suriname is vorig jaar 1.4 ton cocaïne in beslag genomen en dat is een daling ten opzichte van 2021 toen 2.1 ton werd onderschept. Dat blijkt uit een analyse van cocaïnesmokkel uit Latijns-Amerika van de nieuwswebsite InSight Crime.

Cijfers over de inbeslagname van cocaïne uit Latijns-Amerika in 2022 suggereren, dat smokkelaars hun routes variëren om ontdekking te voorkomen, nu de autoriteiten meer grip krijgen op het opsporen van handel via maritieme containerhavens.

Terwijl de consumentenmarkt voor cocaïne blijft groeien, heeft het aanbod gelijke tred gehouden, zoals blijkt uit de hoge inbeslagnamecijfers van vorig jaar, zo bericht de website InSight Crime.

Havens die deelnemen aan het Container Control Program (CCP) van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC), dat tot doel heeft landen te helpen de havenbeveiliging te verbeteren, hebben in 2022 271 ton cocaïne in beslag genomen, een volle 100 ton meer dan het jaar ervoor.

“En al in 2023 zien we dat er een behoorlijke toename is van smokkel”, zegt Bob van den Berghe, adjunct-hoofd van het programma, tegen InSight Crime.

Producerende landen

De drie grootste cocaïneproducerende landen in Zuid-Amerika zagen vorig jaar een hoger aantal inbeslagnames, grotendeels voortgestuwd door record- of bijna recordcijfers van de drugsproductie.

In Colombia, ’s werelds grootste cocaïneproducent, namen de autoriteiten in 2022 352 ton cocaïne in beslag en waren ze betrokken bij de inbeslagname van nog eens 318 ton buiten Colombiaans grondgebied, wat neerkomt op een recordaantal van 671 ton. In vergelijking met 2021 zijn de inbeslagnames binnen Colombia afgenomen, terwijl de inbeslagnames buiten het nationale grondgebied licht zijn toegenomen.

In Peru hebben de autoriteiten meer dan 28 ton cocaïne in beslag genomen, een stijging van meer dan 50% ten opzichte van het voorgaande jaar. 

In Bolivia hebben de productieniveaus van coca vorig jaar geen grote veranderingen ondergaan, evenals de statistieken van de inbeslagname van cocaïne. De autoriteiten namen 10 ton cocaïne in beslag.

Suriname en buurlanden

Brazilië 

Naar verluidt heeft Brazilië vorig jaar in het hele land 96 ton cocaïne in beslag genomen, wat weinig verandering betekent ten opzichte van de voorgaande jaren. Maar de geografische spreiding van de inbeslagnames illustreert hoe smokkelaars routes hebben gediversifieerd als reactie op toegenomen toezicht.

“In Brazilië zagen we in het begin dat de meeste inbeslagnames plaatsvonden in de haven van Santos, waar we nu zien dat inbeslagnames plaatsvinden in havens zoals Paranaguá en Salvador, die kleinere havens zijn”, zegt Van den Berghe van UNODC.

Daling inbeslagnames in Suriname

Frans-Guyana en Guyana zagen beide in 2022 een toename van inbeslagnames, terwijl Suriname een afname zag. Medio september hadden de autoriteiten in Frans-Guyana 2,4 ton in beslag genomen, vergeleken met 1,3 ton die in het voorgaande jaar door de douane in beslag was genomen. 

De Guyanese Customs Anti Narcotic Unit (CANU), verantwoordelijk voor de meeste drugsvangsten in het land, heeft 121 kilo cocaïne in beslag genomen, een verdrievoudiging van de inbeslagnames in 2021. 

In Suriname hebben de autoriteiten tussen januari en half december 2022 1.4 ton cocaïne in beslag genomen, vergeleken met 2.1 ton in 2021.

Door de kleine hoeveelheid cocaïnehandel in deze landen is het moeilijk om de betekenis van jaar-op-jaar verschuivingen in inbeslagnamestatistieken te analyseren. De algemene neiging van drugshandelaren om hun routes te variëren, heeft waarschijnlijk een grotere impact op de cijfers dan acties van individuele regeringen.

De meeste Caribische landen verstrekken geen cijfers over de jaarlijkse inbeslagname van cocaïne.

error: Kopiëren mag niet!