NDP-fractieleider Parmessar in kwestie Tigri: “Regering moet krachtige  protestnota sturen naar Guyana”

In de kwestie rond het Tigri-gebied, in het zuidwestelijk deel van Suriname aan de grens met Guyana, vindt de fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) in de Nationale Assemblee, dat de Surinaamse regering onmiddellijk de Guyanese ambassadeur in Paramaribo moet ontbieden en hem een protestnota overhandigen. Daarin moet de Surinaamse regering krachtig protest aantekenen tegen de recente verklaring van het Guyanese ministerie van Buitenlandse zaken waarin gezegd wordt, dat de recente operaties van het Guyanees Leger tegen illegale mijnbouwactiviteiten uitsluitend werden uitgevoerd op het onbetwiste soeverein grondgebied van Guyana. Hiermee geeft het Guyanees ministerie van Buitenlandse aken aan dat de New River Triangle, zoals zij het zuidwestelijke driehoek rond het Tigri-gebied noemen, exclusief tot Guyana behoort. 

Ernstig

De NDP-fractie in de Nationale Assemblee neemt ernstig aanstoot aan deze verklaring. Wat de zaak voor haar nog zorgelijker maakt is, dat de Surinaamse regering sedert deze publieke verklaring van de Guyanese regering nog steeds niet publiekelijk heeft gereageerd en/of acties heeft ondernomen. De Guyanese ambassadeur in Paramaribo moest al lang hierover zijn ontboden. 

Parmessar zegt zich ernstig zorgen te maken over deze houding van de Surinaamse regering. De regering zou volgens de NDP-fractieleider eerder ook niet van zich hebben laten horen indien hij (Parmessar) de kwestie van de militaire operaties van het Guyanees Leger in het Tigri-gebied niet zou hebben aangekaart in het parlement. Pas enkele uren nadat Parmessar de kwestie vorige week tijdens de vergadering van het parlement aankaartte, kwam Defensie-minister Krishna Mathoera met een “nietszeggende verklaring”.

De regering zou volgens haar reeds actie hebben ondernomen. De locatie waar de militaire operaties hebben plaatsgevonden zou eerst exact moeten worden vastgesteld en aan het Guyanees ministerie van Buitenlandse Zaken zou naar informatie zijn gevraagd. Of de gevraagde informatie is verstrekt is niet bekend. In plaats daarvan is het Guyanees ministerie van Buitenlandse Zaken wel met een publieke verklaring uitgekomen waarin zij benadrukt, dat de New River Triangle (Tigri-gebied) Guyanees grondgebied is.

Caricom met spoed informeren

Parmessar vindt dat de Surinaamse regering reeds met spoed de Caricom-leiders op de hoogte moest hebben gesteld over deze recente ontwikkelingen in het betwiste Tigri-gebied. De NDP-fractieleider wijst erop, dat in het kader van het Chaguaramas verdrag van de Caricom de afspraak was gemaakt, dat het Tigri-gebied gedemilitariseerd zou worden. 

Parmessar zegt, dat hij gisteren een spoedonderhoud zou hebben met Assembleevoorzitter Marinus Bee over deze kwestie. Tijdens de openbare vergadering van het parlement vorige week heeft Assembleevoorzitter Bee geïndiceerd, dat er een vergadering achter gesloten deuren met de regering zou worden gehouden over de kwestie Tigri. De NDP-fractie dringt hierop aan.

SS

error: Kopiëren mag niet!