Lopende schoenmaker rijdt ook taxi om wat extra te verdienen in deze tijd

Enkel burgers gaven aan in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname, dat mee doen met de verkoop langs de straat van kleding tot groenten een oplossing was om wat extra centjes te brengen, maar een ieder denkt toch anders.

Een man is ook begonnen om zijn eigen ding te doen om centjes te verdienen langs de straat, maar niet door het verkopen van kleren of groenten, maar door het maken en repareert van schoenen. Naast dat de man in de ochtend met zijn tafel naast een groentestand schoenen repareert, rijdt hij ook taxi in de middag.

Tijdens een gesprek zegt de man, dat hij niet uit kwam en dat hij zijn talent moest gebruiken. Zijn opa en vader zijn beide schoenmaker geweest, hij heeft zijn ervaring bij hen opgebouwd en kan ook het een en ander leren bij zijn oom, die ook schoenmaker is maar dicht bij het centrum. 

“Ik ben een lopende schoenmaker”, zegt de man. “Je hebt schoenmakers die op een plaats zijn, maar ik ga naar verschillende plekken.”

De betaling van een schoenmaker kan variëren, afhankelijk van de plaats en de kwaliteit van hun werk. In sommige landen kunnen ze meer verdienen dan in andere. In generieke termen zal een schoenmaker echter meestal een lager salaris verdienen in vergelijking met andere landen. Maar, door je werk anders te doen kan het wel anders, zegt de schoenmaker. 

“Ik schaam me nog even, want men is niet gewend mij zo te zien, maar probeer het een beetje weg te stoten. Op den duur ga ik in contact komen met veel mensen en aan het eind doe ik het voor mij en mijn gezin. Rond deze periode is het wel moeilijk schoenmaker te zijn. Je hebt mensen die eerder hun schoenen weg doen, vooral mensen van de hogere klassen, maar anderen laten hun schoenen liever maken. Het hangt af van de schade aan de schoen. Als de schade klein is, zoals een scheur in de zool of een losse veters, kan het nuttig zijn om de schoen naar de schoenmaker te brengen. Als de schade meer ernstig is, zoals een gebroken hak of een vervormd bovenwerk, wordt er meestal geadviseerd lever een andere schoen te kopen.”

“Er zijn enkelen die wonderen verrichten, maar ik ben niet zo ver, ik wens mijn eigen zaakje te hebben, maar eerst ga ik moeten groeien en dat neemt tijd”, aldus de man. 

“Het maakt niet uit welke baan je nu hebt, zolang je niet uitkomt en in staat bent met iets anders te starten, doe het. Aan het eind weet je wat je thuis voelt en hoe je aan je centjes komt.”

TM

error: Kopiëren mag niet!