Bonden veiligheidsdiensten bereiken verrassend snel overeenstemming tijdens vooroverleg Nationale Dialoog met president Santokhi

De Bond Penitentiaire Ambtenaren, Bond Beveiligings- Bijstandsdienst Suriname en de Bond van Personeel bij de Brandweer hebben verrassend snel overeenstemming bereikt tijdens het zogenoemde vooroverleg in het kader van de Nationale Dialoog met president Chandrikapersad Santokhi.

Tijdens het voorgesprek werd overeenstemming bereikt over problemen waarmee de veiligheidsdiensten te kampen hebben. Ook zijn partijen het met elkaar eens, dat vraagstukken opgelost moeten worden. 

In het kader van het oplossen van de problemen heeft president Santokhi alle betrokken bonden op het hart gedrukt om gezamenlijk aan de slag te gaan. Het staatshoofd heeft daarbij aangegeven dat er rekening gehouden moet worden met de krappe beschikbare middelen. Het is daarom noodzakelijk om nu de meest urgente problemen aan te pakken, aldus Santokhi.

De problemen bij de diensten hebben betrekking op het gebrek aan persoonlijke standaarduitrusting, achterstallige toelagen en het verbeteren van de rechtspositie van de manschappen. Ook toelagen die gepaard gaan met risico’s en andere aspecten binnen de diverse veiligheidsgebieden zijn zaken waarvoor de bonden aandacht hebben gevraagd.

De president liet weten, dat hij al enkele maanden instructies heeft gegeven om bepaalde vraagstukken aan te pakken. Echter is geconstateerd, dat er in de uitvoering stagnaties waren als gevolg van onduidelijkheden over wie in aanmerking moet komen en de uitbetaling met terugwerkende kracht. Het staatshoofd heeft ter plekke de minister van Justitie en Politie en de korpsleidingen de instructies gegeven om eind deze maand een deel van de achterstallige toelagen uit te betalen. 

De bonden hebben ook aandacht gevraagd voor uitdagingen met transport voor dagelijkse operaties. Ook is naar voren gekomen dat de brandweer behoefte heeft aan nieuwe blusvoertuigen. Hierop heeft het staatshoofd aangegeven dat er gezamenlijk financieringsmogelijkheden bekeken moeten worden voor de aanschaf van voertuigen.

error: Kopiëren mag niet!