Maatregelen voor import nodig voor stabilisatie koers 

Luxe producten zijn niet noodzakelijk en kunnen worden vermeden

Het Platform van Importeurs in Suriname (PLIS) heeft onlangs een onderhoud gehad met president Chandrikapersad Santokhi. De ontmoeting tussen de importeursvereniging en de regeringsleider op maandag 27 februari was onderdeel van de voorgesprekken op weg naar een nationale dialoog. Dagblad Suriname sprak met Financieel expert Humphrey over hoe importeurs kunnen helpen aan koers beheersing. 

Financiele instrumenten 

De deskundige: “Importeurs kunnen helpen bij het beheersen van de koers door invloed te hebben op de vraag en aanbod van de betreffende valuta. Ze kunnen leningen verstrekken om de vraag naar een specifieke munt te verhogen. Verder kunnen ze specifieke strategieën gebruiken om het aanbod van de munt te verminderen, zoals het beperken van de verkoop van de munt. Daarnaast kunnen importeurs ook helpen bij het beheersen van de koers door te investeren in financiële instrumenten. Ze kunnen deze instrumenten gebruiken om de waarde van de valuta te beïnvloeden. Ten slotte kunnen importeurs ook invloed hebben op de koers door hun investeringsportfolio te veranderen en hun investeringen te verschuiven naar andere markten. 

Kortom, importeurs kunnen helpen bij het beheersen van de koers door invloed te hebben op de vraag en aanbod van de betreffende valuta, door te investeren in verschillende financiële instrumenten en door hun investeringsportfolio te veranderen.”

Complex proces

“Het is belangrijk om te onthouden, dat koersbeheersing een complex proces is en dat het belangrijk is om alle opties goed te overwegen voordat je besluiten neemt”, stelt Humphrey. “Import beperking kan het helpen om de vraag naar vreemde valuta te verminderen. Door het instellen van beperkingen op het bedrag dat mensen kunnen uitgeven aan vreemde valuta, kan de vraag naar vreemde valuta worden verminderd. Bijvoorbeeld, door het plafond op de uitgaven aan vreemde valuta te verlagen, zal het aantal mensen dat deze valuta koopt, waarschijnlijk afnemen. Dit kan de vraag naar vreemde valuta verminderen. Ook kunnen overheidsinstellingen speciale regels opstellen om de vraag naar vreemde valuta te beperken, zoals beperkingen op de hoeveelheid vreemde valuta die door ondernemingen of individuen mag worden gekocht. Door deze maatregelen te nemen, kan de vraag naar vreemde valuta worden beperkt”, stelt de financieel deskundige.

Niet noodzakelijke producten

Producten die niet noodzakelijk zijn om te importeren, zijn producten die lokaal kunnen worden verkregen. Dit omvat vooral voedsel en consumptiegoederen, stelt Humphrey. “Deze producten kunnen lokaal worden geproduceerd of geïmporteerd uit andere landen, waardoor de noodzaak om te importeren wordt verminderd. Andere producten die niet noodzakelijk zijn om te importeren, zijn luxeproducten zoals high-end auto’s, grote elektronica en kunstwerken. Deze luxe producten zijn niet noodzakelijk en kunnen worden vermeden, waardoor de kosten van import worden verminderd.”

error: Kopiëren mag niet!