“Vrouwen in Suriname hebben grote vooruitgang geboekt in hun rechten”

De Internationale Dag van de Vrouw (8 maart) is een dag waarop de politieke, sociale en economische rechten van vrouwen worden geëerd. De dag is bedoeld om aandacht te vestigen op de inzet voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen en om campagnes te voeren voor verbetering van de situatie van vrouwen wereldwijd.

De dag is ontstaan uit de strijd van vrouwen om hun rechten te verkrijgen en hun rechten te verdedigen. Het is de bedoeling dat mensen zich op deze dag bewust worden van de rechten en middelen die vrouwen over de hele wereld hebben. De dag is een moment om te reflecteren op de voortgang die is geboekt en om een ​​dialoog te voeren over wat er nog moet worden gedaan om vrouwen overal ter wereld te beschermen, te respecteren en te eren.

Hebben vrouwen het beter ten opzichte van de mannen?

Volgens Marianne, die een deskundige is op het gebied van vrouwenrechten, is het moeilijk om te zeggen of vrouwen het beter hebben dan mannen. Naar haar zeggen hangt het af van verschillende factoren zoals leeftijd, locatie, klasse, etniciteit, seksuele geaardheid, etcetera.  

“In sommige landen hebben vrouwen betere rechten dan mannen, terwijl in andere landen mannen meer rechten hebben dan vrouwen. De situatie verschilt ook in verschillende culturen. Wat betreft economische en politieke rechten hebben veel vrouwen over de hele wereld minder rechten dan mannen. Onderwijs is ook een gebied waar vrouwen over het algemeen minder rechten hebben dan mannen.”

Hebben vrouwen in Suriname goede rechten?

Marianne stelt, dat vrouwen in Suriname dezelfde rechten als mannen hebben, waaronder het recht op onderwijs, het recht op werk en het recht op vrije verkiezingen. Zij merkt op dat in de afgelopen jaren, vrouwen in Suriname, grote vooruitgang hebben geboekt in hun rechten. 

“Vrouwen in Suriname hebben bijvoorbeeld toegang tot gezondheidszorg, hebben gelijke kansen op het gebied van onderwijs en hebben het recht om te stemmen. De regering heeft ook wetten aangenomen om de rechten van vrouwen te beschermen. Hoewel er nog steeds een kloof is tussen mannen en vrouwen in Suriname, hebben vrouwen er in de afgelopen jaren een aanzienlijke vooruitgang in geboekt.”

Krijgen mannen betere banen dan vrouwen?

Volgens de deskundige is het zo. dat in veel landen mannen doorgaans betere banen krijgen dan vrouwen. Zij stelt dat dit voornamelijk het gevolg is van geslachtsdiscriminatie in de arbeidsmarkt. 

“Veel bedrijven en organisaties hebben voorkeur voor mannen bij het aannemen van personeel. Vrouwen worden vaak niet als gelijkwaardig gezien als mannen, waardoor ze niet dezelfde kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Ook in Suriname bieden sommige bedrijven vrouwen lagere salarissen aan, dan mannen voor hetzelfde werk. Hoewel er steeds meer inspanningen worden gedaan om de rechten van vrouwen op de arbeidsmarkt te verbeteren, is er nog steeds een grote kloof tussen de mannen en vrouwen.”

Hoe kan de loonkloof tussen mannen en vrouwen aanpakt worden?

Marianne zegt ook, dat de loonverschillen ten eerste in kaart gebracht moeten worden. “Hierdoor kan het bedrijf betere inzichten krijgen en de vervolgstappen bepalen.” Zij geeft verder aan, dat ook de doorstroom van talent gestimuleerd moet worden. “Mannen hebben nog steeds veel vaker dan vrouwen leidinggevende functies, waarbij de uurlonen hoger liggen. Doordat vrouwen vaak niet gestimuleerd worden om door te stromen naar hogere posities, wordt op zo’n manier bijgedragen aan de loonkloof.” 

Verder stelt, zij dat een combinatie van werk en zorg mogelijk moet zijn. “Vrouwen gaan vaak minder dan mannen werken, wanneer zij kinderen krijgen. Dit beïnvloedt hun carrièrekansen en de hoogte van hun salaris. Zo kan ook aan de mannen worden gevraagd of ze deeltijd willen werken na de geboorte van hun kind. Ook het aanbieden van betaald partnerverlof helpt ouders bij het combineren van werk en zorg. Verder zijn betaalbare, kwaliteitsvolle kinderdagverblijven met flexibele openingsuren ook essentieel om voltijdse tewerkstelling te stimuleren bij vrouwen.”

Studeren in Suriname meer vrouwen ten opzichte van mannen?

Marianne merkt op, dat er meer vrouwen in Suriname studeren ten opzichte van mannen. “Volgens cijfers uit 2020 was het percentage vrouwelijke studenten in het hoger onderwijs in Suriname 57,1%, terwijl het percentage mannelijke studenten 42,9% was. De universiteit van Suriname leidde deze trend, met een verhouding van 64,8% vrouwen tegenover 35,2% mannen.”

Welke beroepen kiezen vrouwen eerder in Suriname?

Volgens de deskundige kiezen vrouwen in Suriname eerder voor beroepen, zoals lerares, verpleegster, kapster, administratief medewerkster, secretaresse, verkoopster, kinderopvangmedewerker, pedagogisch medewerker of psycholoog. 

SK

error: Kopiëren mag niet!