Hoe kan drugs- en alcoholgebruik onder jongeren ontmoedigd worden?

De Communicatie Dienst Suriname heeft onlangs bericht, dat er een toename van alcoholgebruik onder jongeren is geconstateerd. Behalve alcohol is ook drugsgebruik een probleem onder jongeren en jongvolwassenen. De Nationale Anti-Drugsraad (NAR) zet zich in Suriname in om het gebruik van alcohol en drugs onder deze groepen te ontmoedigen. 

Tijdens een kennismakingsbezoek aan president Chandrikapersad Santokhi, op 28 februari, heeft de NAR haar voornemens kenbaar gemaakt. De NAR heeft een activiteitenplan opgesteld voor de komende periode. Er zal bijvoorbeeld aan dataverzameling worden gedaan, zodat risicogroepen verder geïdentificeerd kunnen worden. Ook zal een voorlichtingscampagne worden gestart die zich zal richten op deze groepen. De voorlichting zal zich niet alleen richten op jongeren, maar ook maatschappelijke groepen en ouders. 

Alcohol- en drugsgebruik ontmoedigen

De redactie van Dagblad Suriname stelde burgers de vraag, hoe zij denken dat alcohol- en drugsgebruik onder jongeren ontmoedigd kan worden. Volgens Stacy moeten jongeren de feiten onder ogen krijgen over de risico’s en gevaren van alcohol- en drugsgebruik. “Het is belangrijk om educatie en ondersteuning te bieden aan jongeren en ouders. Praat met hen over hun gedachten en gevoelens als het gaat om alcohol- en drugsgebruik. Breng hen in contact met mensen die hen kunnen helpen hun gedrag te veranderen. Blijf op de hoogte van de media en trends en praat met jongeren over de gevaren die het met zich mee kan brengen”, aldus Stacy.

Terence geeft aan, dat er gezondere activiteiten voor de jongeren moeten worden gecreëerd, zodat ze niet de neiging hebben zich te wenden tot drugs of alcohol. “Ouders en volwassenen dienen zelf het goede voorbeeld te geven door geen alcohol of drugs te gebruiken. Ook moet de regering ervoor zorgen dat er regelmatig voorlichtingscampagnes worden gevoerd en niet maar één keer per jaar.”

Waar schiet de overheid tekort bij de bestrijding?

Aan deze burgers is ook gevraagd waar de overheid tekort schiet als het gaat om de bestrijding van drugs- en alcoholgebruik. Stacy stelt, dat er onvoldoende geld en middelen worden geïnvesteerd in preventieprogramma’s, voorlichting en educatieve initiatieven. Volgens Terence schort het aan een samenhangend beleid met betrekking tot de verkoop van alcohol en drugs aan jongeren. Daarnaast vindt hij dat er meer aandacht moet worden besteed aan het verbeteren van de toegang tot behandeling en ondersteuning voor mensen die lijden aan een alcohol- of drugsverslaving. 

Wat doet de Nationale Anti-Drugsraad niet goed?

Hierop zegt Stacy, dat de Nationale Anti-Drugsraad veel goede dingen doet om drugsgebruik tegen te gaan, maar dat ze ook op bepaalde gebieden zwak is. “Ze heeft bijvoorbeeld geen goede strategieën om drugsverslaving te beteugelen.” Volgens haar is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de effecten van drugs op de lange termijn. Daarnaast geeft zij aan, dat ze geen goed systeem hebben om de verspreiding van drugs te controleren. Terence geeft aan, niet te weten wat zij verkeerd doet, omdat hij zich niet echt heeft verdiept in het werk van de NAR.

Hoe kan de regering aanbod van alcohol en drugs onder jongeren verminderen?

Stacy stelt, dat er sowieso strengere wetten en sancties gecreëerd moeten worden voor het aanbieden, verkopen en verstrekken van alcohol en drugs aan jongeren. “Stimuleer preventieve programma’s voor jongeren, zoals educatie over de schadelijke gevolgen van alcohol- en drugsgebruik. Ondersteun gemeenschapsprogramma’s die gericht zijn op het verminderen van het aanbod van alcohol en drugs aan jongeren door middel van het versterken van de sociale netwerken die ze kunnen helpen bij het vermijden van verleidingen.” 

Volgens Terence moet er geïnvesteerd worden in het ondersteunen van gezinnen door het aanbieden van ondersteunende diensten en programma’s die helpen bij het verminderen van stress en verbeteren van de relaties tussen ouders en kinderen. “Stimuleer sociale activiteiten waar jongeren betrokken kunnen zijn, zoals sporten, dansen, kunst, muziek en andere creatieve uitingen”, aldus Terence.

SK

error: Kopiëren mag niet!