Uitdagingen bij realiseren brug over de Corantijn 

Afgelopen week zijn de voorstudies voor het bouwen van een brug over de Corantijnrivier gepresenteerd aan de ministers van Openbare Werken van Guyana en Suriname in Paramaribo. Het ingenieursbureau WSP is aangetrokken om de juridische, economische, sociale en technische voorstudies te doen. 

Risico’s

Er is grof uitgerekend dat de brug ongeveer 7 kilometer lang zal zijn en dat de kosten ongeveer 300 miljoen US dollars zullen bedragen. Om dit met tol terug te betalen zal ongeveer 20- tot 30 jaar duren. Er is dus additionele funding nodig hiervoor. Dit was de rode draad van de presentaties, waarbij vooral de nadruk werd gelegd op, dat er rekening gehouden moet worden met de risico’s. 

Er hebben zich 5 mega bouwbedrijven aangemeld die allemaal voldoen aan de voorwaarden van de Expression Of Interest (EOI). De brug zal worden gebouwd volgens het ‘design build finance operate maintain’-model. Dat betekent, dat het bedrijf dat de brug gaat bouwen moet zorgen voor het; ontwerp bouwen financieren bedienen onderhouden, van de brug. Dit project moet zal bijdragen aan de lange termijn ontwikkeling van verschillende sectoren, meldde het ministerie van Openbare Werken. 

Rendabel

Het is moeilijk om te zeggen of het rendabel zal zijn om een brug te bouwen over de Corantijnrivier tussen Suriname en Guyana, zo stelt Faroek, ingenieur en werkzaam bij een multinational constructiebedrijf. “Er zijn veel factoren die meespelen bij het bepalen van de rendabiliteit van een dergelijk project, waaronder de kosten van de bouw, de verwachte inkomsten uit het project, de verwachte verkeersaantallen, de economische voordelen die het project kan opleveren, en de politieke en sociale factoren. Om een goede inschatting te maken van de rendabiliteit van een dergelijk project, is het belangrijk om een grondige analyse uit te voeren van al deze factoren.”

Kosten 

Faroek stelt verder: “De kosten voor het bouwen, financieren en onderhouden van een brug over de Corantijnrivier zouden gedeeld moeten worden door beide landen. Het is mogelijk dat de kosten voor het bouwen en financieren van de brug grotendeels door Suriname worden betaald, terwijl de kosten voor het onderhoud door beide landen worden gedeeld. Het is ook mogelijk dat er een andere verdeling van de kosten wordt afgesproken, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het project.” 

“De grootste kosten voor het bouwen van een brug over de Corantijnrivier zullen waarschijnlijk liggen in de bouwmaterialen en het personeel dat nodig is om de brug te bouwen. Daarnaast zullen er ook kosten zijn voor het vervoer van de materialen naar de bouwplaats, het vervoer van het personeel, en de kosten voor het onderhoud van de brug.”

Prioriteit 

De ingenieur zegt ook, dat het moeilijk is ” om te zeggen of het bouwen van een brug over de Corantijnrivier een prioriteit is voor de landen waar er nu een veerverbinding is”. “De prioriteiten van beide landen kunnen verschillen, afhankelijk van hun politieke, economische en sociale doelstellingen. Om te bepalen of het bouwen van de brug een prioriteit is, is het belangrijk om de specifieke omstandigheden van het project te analyseren.”

error: Kopiëren mag niet!