CBvS noteert op enkele centen na koers van SRD 34 voor de USD

De Centrale Bank van Suriname, CBvS,  noteert sedert begin deze week voor de US-dollar op enkele centen na een koers SRD 34. Maandag noteerde de US-dollar een koers van SRD 33,93. De Euro noteerde SRD 34,87. 

Sedert het begin van 2023 staat de wisselkoers voortdurend onder een opwaartse druk. De koers startte op 2 januari 2023 met een notering van SRD 31,03 voor de US-dollar, en SRD 30,98 voor de Euro. Nu, twee maanden later, staat de notering van de US-dollar op enkele centen na op SRD 34. De Euro noteerde maandag SRD 34,87. 

Vooralsnog wijst niets erop dat de opwaartse druk op de wisselkoers van zowel de USD als de Euro weggenomen zal worden.

De monetaire autoriteiten zien de verstopping in de aanbodzijde van de valutamarkt als voornaamste oorzaak van de opwaartse druk op de koersen. Er wordt niet voldoende valuta aangeboden op de valutamarkt. De regering heeft in november vorig jaar een pakket van samenhangende maatregelen afgekondigd om de koers te stabiliseren. President Chandrikapersad Santokhi heeft zich meermalen erover beklaagd, dat indien alle actoren zich aan de afgesproken maatregelen houden, de koers stabiel gehouden kan worden. 

Retentieplicht bij exporten

Een van de maatregelen waar men zich niet volledig aan houdt is de 35 procent retentieregeling bij exporten. Exporteurs dienen 35 procent van hun exportopbrengsten aan de banken te verkopen tegen de op dat moment geldende koers. Op deze manier komen de verkochte valuta in omloop. Maar, niet alle exporteurs houden zich aan deze regeling. Financiën-minister Stanley Raghoebarsing zei onlangs tijdens de begrotingsbehandeling, dat nu de fase is genaderd waarbij sterk gelet zal worden op de naleving van de retentieregeling. De communicatiekanalen met het Openbaar Ministerie zijn geopend. Hiermee indiceert de bewindsman, dat bij niet naleving van de 35 procent retentieplicht er sancties zullen volgen. 

De Financiën-minister zei onlangs tijdens de begrotingsbehandeling ook, dat in de afgelopen vier maanden, sinds oktober vorig jaar, een bedrag van USD 300 miljoen is geëxporteerd. Bij naleving van de retentieplicht door alle exporteurs zou er volgens hem voldoende aanbod van valuta op de markt zijn ten behoeve van importen, waardoor van koersstijging geen sprake zou moeten zijn. 

De koersstijging heeft direct invloed op de ontwikkeling van prijzen van goederen en diensten.

SS   

error: Kopiëren mag niet!