Poll: Burgers zien amper toerismesector zich ontwikkelen

Het wil maar niet echt van de grond komen, een aantrekkelijke toerismesector in het land. Suriname heeft zoveel aan natuurschoon te bieden, maar ook veel op het gebied van cultuur en historie, en toch is Suriname nog steeds geen bekende toerisme bestemming. Er wordt te weinig in de sector geïnvesteerd, de natuurgebieden worden niet ’toeristisch’ uitgebuit, nee, die gebieden worden vooral uitgebuit door houtkap en goudwinning, veelal ook nog eens illegaal.

Beurzen

Nu en dan laat Suriname haar gezicht zien op allerlei toerisme- en vakantie beurzen, vooral in de VS en een paar Europese landen, waaronder Nederland en Duitsland. Maar, of die aanwezigheid op beurzen leidt en heeft geleid tot een toestroom van toeristen? Waarschijnlijk niet. Nog steeds hebben velen in de wereld überhaupt nog nooit van Suriname gehoord. En hoort men wel iets over Suriname dan is het vaak niet veel goeds, helaas.

Uitkomst poll

Het Dagblad Suriname had een paar dagen een poll op haar website geplaatst met de vraag aan haar lezers en volgers ‘merkt u dat er iets zichtbaars gebeurt bij het ontwikkelen van onze toeristen industrie?’

1.110 mensen hebben de poll ingevuld en daarvan geven 1.030 mensen aan (93 procent), dat zij geen ontwikkelingen zien in de toerismesector. Slechts 80 stemmers (7%) ziet toch wat gebeuren in die sector.

De uitkomst van de poll is veelzeggend en eigenlijk ook niet verrassend. Niet verrassend, omdat het land simpelweg niet echt klaar is voor een bloeiende toerismesector. Natuurlijk zijn er vanuit Paramaribo allerlei leuke dagtrips en trips van een paar dagen naar mooie bestemmingen in het binnenland en vooral langs de rivieren. Wie kent niet de beelden van vooral ‘witte’ toeristen in de sula’s of onder een waterval? Het zijn trips vooral voor de buitenlandse toeristen. Voor de lokale toeristen, die in het eigen land er even uit willen, zijn dergelijke trips financieel niet haalbaar.

Cruiseschepen laten Suriname links liggen

Wil de toerisme-industrie groeien, dan zal er veel moeten gebeuren op het terrein van vooral hotelaccommodaties. Maar, ook zou er vanuit de regering, het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, aandacht moeten worden besteed aan de internationale cruise-sector. Zelden meert een cruiseschip in de haven van Paramaribo – of elders – aan. Diverse imposante cruiseschepen varen door de Caribische wateren en doen de vele eilanden in het gebied aan en ook havensteden van enkele Zuid-Amerikaanse landen. Maar, Suriname lijkt te worden vergeten. En als er dan eens een groot cruiseschip aanmeert, dan worden de passagiers, de toeristen, even het centrum van Paramaribo voor een paar uurtjes in gestuurd en vervolgens vertrekt het schip weer naar een andere bestemming. 

Costa Rica

Tot slot, vanuit de politiek, vanuit de Assemblee, wordt vaak Costa Rica aangehaald als hét voorbeeld van een land met een schitterende natuur en beschermde natuurgebieden, waar toerisme wel een zeer belangrijke inkomstenbron is. Assembleeleden hebben dit Midden-Amerikaanse land ook bezocht. Maar, wat is met die opgedane ervaring en wellicht kennis gedaan? Niets.

De schandvlek Brownsberg Natuurpark

Kijk naar een van de meest bekende ‘beschermde’ natuurparken in Suriname, het Brownsberg Natuurpark. Welke toerist wil naar een zogenoemd beschermd natuurgebied, waar grote delen zijn kaal gekapt voor allerlei illegale goudwinningsactiviteiten? Dit beschermd natuurpark is een schandvlek geworden. Een uniek natuurgebied, waar alle apensoorten van het land hun habitat hebben, waar ook de jaguar is gesignaleerd en het ook het thuis is voor honderden vlindersoorten. Maar, het park is voor een deel het bezit geworden van illegale goudzoekers met alle gevolgen voor het gebied vandien.

Kortom, het is leuk en aardig wanneer Suriname met een mooie stand en flyers en films aanwezig is op vakantie- en toerismebeurzen in de wereld, maar die aanwezigheid leidt tot niets.

Serieus nemen en reanimeren

Het is de hoogste tijd, vooral in een tijd waarin het land ook inkomsten uit de toerismesector goed kan gebruiken, dat de regering die sector serieus gaat nemen en erin durft te investeren. Investeer nu en profiteer later. 

Suriname is in essentie een schitterende toeristische bestemming, maar het toerisme is verwaarloosd, ligt aan het infuus en moet nodig gereanimeerd worden met enkele – financiële – injecties. 

PK

error: Kopiëren mag niet!