“Het leven in het centrum van Paramaribo is nu heel anders”

“Het leven in het centrum van Paramaribo is heel anders vandaag de dag. Je ziet nu minder activiteiten en bijna geen drukte, de meeste winkels zijn leeg of dicht en je ziet bijna geen standjes met producten voor de verkoop”, zegt een man die in het centrum werkt tegen Dagblad Suriname. 

“Ik ben dit helemaal niet gewend. Het is eind van de maand en ook al hadden de mensen geen geld, dan zag je toch een drukte in de stad, het meest wandelende mensen of mensen die aan het kijken waren van wat zij zullen kopen zolang hun budget het toelaat. Ook had je heel veel kleine ondernemers die het aan het proberen waren in het centrum, maar nu kan je ze tellen”, zegt de man.

“Mijn werkschema was wel drukker. Ik moest ook vaak enkele straatventers erop wijzen niet voor het pand te verkopen waar ik werk of mensen erop te wijzen niet bij de ingang te hangen, maar nu is het heel rustig. Ik vind het zo ook lekker rustig, maar als je al aan iets gewend was, dan blijft het in de meeste gevallen en op zo’n manier hield ik ook een babbeltje.”

Een kleine ondernemeemster die nog meedoet met de verkoop zegt dat zij als het ware een kans heeft genomen om mee te doen met de verkoop. “Kijk, je kan op elk moment iets verwachten na het gebeuren van laatst, maar ik moet nog eten en het dak boven mijn gezin behouden. Het is een kans, hoe ik met mijn stand hier ben en enkele dingen verkoop”, dus de vrouw.

“Mijn tent gaat blijven en heel wat dingen ga ik dan verliezen. Ik ga op dat moment denken aan mijn veiligheid en die van mijn zusje die mij helpt met de verkoop. Dus ik ga er onder lijden. Kijk, nu voel ik het al. Je hebt een kleine aanloop en de meeste mensen zijn nu zakelijk. Plannen van tevoren dat zij naar de markt alleen gaan en of iets alleen kopen en weer wegwezen. Geen wandelende mensen meer die uit nieuwsgierigheid rondkijken of observeren”, zegt de kleine onderneemster.

“Als het zo doorgaat ga ik een ander locatie moeten zoeken. Ik heb al heel wat vrienden die meededen met de verkoop in het centrum en die ik nu langs de straat heb gezien. Het centrum was vroeger de hotspot en een money making spot, maar nu lijkt het op een ‘mainfield’, dat op elk moment weer kan afgaan”, benadrukt de vrouw. 

TM

error: Kopiëren mag niet!