Ramsukul (VHP) blijft erbij: Mensen verrijkt met gronden Sabaku Project

Collega parlementariërs en familieleden kregen grond

Kishan Ramsukul, Assembleelid voor de VHP, blijft erbij dat mensen verrijkt zijn in de Sabaku saga. Hij vraagt zich af waarom zo’n duur stuk grond gekocht is om vervolgens verdeeld te worden. De parlementariër plaatste kanttekeningen hierover in het parlement tijdens de behandeling van de staatsbegroting, inclusief die van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer, GBB. Uiteindelijk stemde hij voor. 

Volgens Ramsukul werden de uitgegeven percelen gelijk doorverkocht voor 30.000 euro per stuk. Volgens de VHP’er heeft elke Surinamer recht op een stukje grond, maar zaken gaan niet zoals bij wet geregeld.

Niets verkeerd 

Volgens president Chandrikapersad Santokhi blijft minister Dinotha Vorswijk van GBB volhouden, dat er niets verkeerds is gedaan. Vicepresident Ronnie Brunswijk nam het op voor de minister en stelde dat er nergens staat, dat politici geen grond mogen krijgen. Assembleeleden Obed Kanapé (ABOP-fractieleider) en fractiegenoot Edgar Sampie hebben daar terreinen toegewezen gekregen. 

Dagblad Suriname heeft ook informatie waaruit blijkt dat naaste familieleden van Mahinder Jogi (VHP) grond hebben gekregen. Kanapé houdt ook vol, dat hij niets verkeerds heeft gedaan en onderdeel is van het jarenlange gebeuren. Hij noemde de publicatie van de toewijzing een politieke zet van de tegenstander.  

Uitgifte Sabaku Project aan DNA-leden 

Een enorme meerderheid van Surinamers vindt het gronduitgifte beleid in Suriname onrechtvaardig. Meer dan 1.000 mensen stemden daarover op een poll over de rechtvaardigheid van grondzaken op de website van Dagblad Suriname. Bij de spraakmakende zaak van  gronduitgifte in het Sabaku Project had de president om een onderzoek gevraagd. De resultaten daarvan zijn, zoals het geval is bij vele andere onderzoeken, nooit gepresenteerd. 

Inmiddels wordt er al gebouwd op het project. 

President Santokhi heeft vorig jaar gesteld, dat de uitgifte van grond aan parlementariërs onethisch is. Hij staatshoofd keurde dit af. Dit staat haaks op de belofte van grond voor zij die het nodig hebben. Politici hebben geen voorkeur. Voorts stelde hij, dat het volledig dossier is opgevraagd bij GBB.

Gronddiefstal

Diefstal is een veel voorkomende misdaad die, net als andere vormen van criminaliteit, zeer schadelijk kan zijn voor de samenleving. Zo vertelt Daniel, jurist, werkzaam bij een lokaal advocatenkantoor. Hij stelt verder, dat diefstal een misdaad is waarbij een persoon, zonder toestemming, iets van waarde in bezit neemt of probeert te nemen dat eigendom is van iemand anders. De belangrijkste oorzaak van diefstal is financiële motieven. Veel mensen stelen om geld te verdienen of om te overleven. Sommige mensen stelen, omdat ze willen wat ze niet kunnen kopen of omdat ze het gevoel hebben dat ze het verdienen. Anderen stelen om hun eigen ego te voeden. Sommige mensen stelen omdat ze het opwindend vinden of om hun verveling te verdrijven, aldus de jurist.

error: Kopiëren mag niet!