VES en C-47 nemen niet deel aan vooroverleg Nationale Dialoog president Santokhi

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) en de Vakcentrale C-47 hebben afzonderlijk laten weten niet te zullen participeren in het vooroverleg met president Chandrikapersad Santokhi voor een Nationale Dialoog.

De economisten vereniging zegt, dat van de in oktober vorig jaar door de president gedane uitnodiging tot samenwerking tot op heden niks is gekomen. De Vakcentrale C-47 van haar zijde zegt. dat ze eerst wil weten wat de status is van de brief die ze vorige week aan de president heeft gericht en waarin om een aantal zaken werd gevraagd, waaronder het terugdraaien van de verdere verhoging van de brandstofprijzen, de uitvoering van het rapport van de EBS Tarieven Commissie en concrete acties om de koersen te stabiliseren. Om kracht bij te zetten aan haar eisen had C-47 een ultimatum gesteld dat op donderdag 16 februari verliep. 

De vakcentrale C-47 is niet erover tevreden, dat de regering niet heeft gereageerd op haar schrijven. 

Geen sprake van samenwerking

VES zegt in de voorbije maanden iedere keer op haar initiatief, 2 keer met de president en 1 keer met de waarnemend minister van Financiën te hebben gesproken, maar dat van enige samenwerking geen sprake is. Wel zegt ze uit de media vernomen te hebben, dat de regering diverse sociale en economische maatregelen neemt of gaat nemen, al dan niet binnen de staatsbegroting. Met de VES zijn op geen enkel moment informatie, data en documenten uitgewisseld en om advies of professionele opinie gevraagd. 

De economisten vereniging schrijft in een brief aan de president, dat zij vaker zowel mondeling en schriftelijk heeft aangegeven, dat het economisch beleid van de regering, samen met de door de samenleving zo verfoeide “Friends & Family, Sponsoren en Loyalisten beleid” de armoede verder zou doen verruimen en verdiepen en tot spanningen in de samenleving zou leiden. 

De president, vicepresident en overige leden van de regering hebben daar helaas geen oor voor gehad. “Zelfs in deze “rumoerige” periode benoemt U de jongere broer van de VicePresident tot directeur van het Staatsbedrijf N.V. EBS. Hiermee toont de Regering ongevoelig te zijn voor de kreten vanuit de samenleving”, aldus de VES .

Ze zegt, dat de vele tientallen adviezen aan de regering steeds zijn genegeerd en dat de regering ongevoelig is gebleven voor de gevolgen.    

De VES zegt echter zich aanbevolen te houden om desgewenst concrete ondersteuning te verlenen om de economie van het land gezond te maken. 

Een evenwichtig sociaal-economisch beleid is de basis voor een stabiele koers, stabiele prijzen, een verhoogde productie en een duurzaam sociaal programma. Ze geeft aan beschikbaar te blijven voor elke zinvolle ondersteuning van het sociaal-economisch beleid, maar dankt de president vriendelijk voor de uitnodiging voor een vooroverleg voor een eventuele Nationale Dialoog.

Eisen en voorstellen C-47

De vakcentrale C-47 ziet het nut niet in van participatie in het vooroverleg voor een Nationale Dialoog, zonder dat er concrete actie van de regering wordt ondernomen. Op 13 februari heeft de vakcentrale een brief geschreven aan president Santokhi. Verwezen werd naar de vergadering van de Assemblee van de Arbeid, waarbij met de lidbonden is gesproken over de maatregelen en nog te nemen maatregelen van de regering. De rode draad door de verschillende meningen was, dat de werkers niet langer met lede ogen kunnen aanzien hoe het grootste deel van hun inkomen als sneeuw voor de zon verdwijnt. “Door alle genomen maatregelen komen werkers niet meer uit. Alhoewel er een sociaal programma door de regering is gelanceerd vallen de meeste werkers gelet op hun inkomen buiten de boot”, schrijft C-47 in zijn brief aan de president. 

Naast de kwestie van brandstofprijzen en het rapport van de EBS Tarieven Commissie, eist C-47 dat er uitvoering wordt gegeven aan de voorstellen die door de vakbeweging zijn gedaan voor wat betreft andersoortige inkomsten voor de overheid. Voorts vraagt zij stopzetting van de bijna maandelijkse aanpassing van tarieven bij Telesur, waardoor internet voor grote delen van de samenleving steeds meer onbereikbaar wordt. Ook eist C-47, dat de belastingschijven weer worden aangepast en dat er concrete acties worden ondernomen om de koers te stabiliseren. 

C-47 heeft de president nadrukkelijk erop gewezen niet te lichtvaardig om te gaan met de gestelde eisen. “Er zal dit keer niet geen genoegen worden genomen met gesprekken. De werkers willen daden zien”, aldus luidde de brief van de vakcentrale aan de president

Bij het vooroverleg voor een Nationale Dialoog afgelopen zondag dat president Santokhi had met Ravaksur (Raad van Vakcentrales in Suriname), was C-47 niet aanwezig.

SS

error: Kopiëren mag niet!