Steun aan Pakittow blijft slechts beperkt tot woorden op social media

Slechts weinigen durven de kwestie Pakittow objectief te benaderen en te bespreken en klip en klaar te schrijven, dat hij als organisator van de vreedzame demonstratie van vrijdag 17 februari bij de Nationale Assemblee en op het Onafhankelijkheidsplein verantwoordelijk gesteld kan en moet worden voor de bestorming van het parlement en de plunderingen, brandstichtingen en vernielingen in het centrum van Paramaribo.

Stefano Pakittow Biervliet lijkt op social media door fans van hem zalig te worden verklaard. Hij wordt neergezet als een soort ‘held’, een ‘martelaar’ zelfs, en die fans zijn in tranen, omdat hun gedreven activist in een cel zit in de penitentiaire inrichting Santo Boma. Maar, mensen reageren vooral vanuit een emotie en niet vanuit realiteitszin en enig besef van wet- en regelgeving.

Zonder demonstratie was het rustig gebleven in stadscentrum

Feit is dat de bestorming van de Assemblee, de daarop volgende plunderingen, vernielingen en brandstichtingen in het stadscentrum niet waren gebeurd, indien Pakittow die dag niet had opgeroepen voor een demonstratie tegen het beleid van de regering Santokhi-Brunswijk. In essentie kan hij dan ook door het Openbaar Ministerie (OM)  verantwoordelijk worden gehouden en gesteld voor alles wat zich vrijdagmiddag 17 februari heeft afgespeeld. Het OM verdenkt Pakittow dan ook van opruiing, verstoring van de openbare orde, aanprijzing tot verstoring van de openbare orde, openlijke geweldpleging en vernieling.

Afgelopen dinsdag vond de voorgeleiding in zijn zaak plaats. Zijn twee advocaten wilden dat de activist in vrijheid werd gesteld, omdat zij van oordeel zijn dat er “geen grondslag is voor de aanhouding”. Het verzoek werd echter afgewezen, waarop de advocaten hoger beroep instelden in de hoop op alsnog invrijheidstelling van hun cliënt. Dat hoger beroep werd vrijdagmiddag 24 februari behandeld en toen werd de zaak voor verdere behandeling uitgesteld naar vandaag, maandag 27 februari.

Veiligheidsautoriteiten op alles nu voorbereid

Bij het Kantongebouw aan de Wulfinghstraat was vrijdagmiddag sprake van zware beveiliging. De wegen rondom het Kantongebouw werden afgesloten. Ook winkels in de omgeving werden uit voorzorgsmaatregelen gesloten gehouden. De veiligheidsautoriteiten houden uiteraard, na de geweldsexplosie van een week eerder, rekening met alles en dat is en was te verwachten. Voor vrijdag was opgeroepen om naar het Kantongerecht te komen, ter steun voor de ‘martelaar’ Pakittow. Maar, er waren meer journalisten dan ‘leden van de fanclub van Pakittow’.

De ‘held’ was echter zelf niet bij de behandeling van zijn zaak aanwezig, hij zat veilig in zijn ‘kamer’ te Santo Boma om vanuit daar virtueel de zaak te kunnen volgen, bij te kunnen wonen.

Opmerkelijke, maar verstandige, oproep

Overigens, opmerkelijk is het dat activist Curtis Hofwijks op Facebook had opgeroepen om niet naar het Kantongerecht te gaan ter ondersteuning van Pakittow. 

Hij schrijft onder andere: 

“We respecteren, begrijpen en waarderen de ondersteuning voor Stephano zijn positie en zijn vrijheid. Het Hof van Justitie beslist echter op grond van het dossier, de feiten en de argumenten van partijen. De aanwezigheid van actievoerders bij of rond het gerechtsgebouw kan niet op positieve wijze bijdragen aan het besluit van de rechters, die in kalmte en veiligheid hun werk moeten doen. Het verzoek is voorzichtigheid, terughoudendheid en zorgvuldigheid in acht te nemen bij het beleven van jullie burgerrecht op vreedzaam betoog. (…)”

Een verstandige oproep van Hofwijks. 

Het zou toe te juichen zijn wanneer iedereen in de samenleving die zich geroepen voelt om te demonstreren tegen het regeringsbeleid, zo’n terughoudendheid en zorgvuldigheid zou betrachten alvorens de straat op te gaan om wat kreten te schreeuwen en onrust te stoken.

Geen zin

Tot slot: de vraag kan gesteld worden of demonstraties tegen de regering en het gevoerde beleid wel zin hebben. Het antwoord moet ‘neen’ zijn. Immers, gebleken is, dat de regering dat fel bekritiseerde beleid continueert en zich niet zal laten weerhouden om dat beleid voort te zetten vanwege enkele schreeuwende demonstranten. Daarenboven hebben en komen die demonstranten met geen enkel alternatief, met geen oplossing voor de financieel-economische situatie waarin het land verkeert, dan slechts de ondoordachte kreten ‘Chan moet weg’ en ‘Brunsi moet weg’ de lucht in te schreeuwen. Het is slechts een poging om de eigen frustraties kwijt te kunnen raken.

Bij zichzelf te rade gaan

Zogenoemde activisten, zonder feitelijk echte actie-demonstratie-ervaring, zouden bij zichzelf te rade moeten gaan en alvorens over te gaan tot het organiseren van een protestactie die zeer goed te plannen, te organiseren. Voer overleg met een districtscommissaris, ga in gesprek met het Korps Politie Suriname om tot goede, in papier gedrenkte, afspraken en voorwaarden te komen, ook wat betreft hetgeen van demonstranten wordt verwacht en niet wordt verwacht. Voorkom escalatie, voorkom angst in de samenleving.

Natuurlijk is demonstreren een recht, maar het is ook een plicht om je als burger, als activist, als demonstrant je te houden aan wet- en regelgeving.

PK

error: Kopiëren mag niet!