Roy Bhikharie: “Je kunt niet tegelijkertijd voorzitter BvL/ALS en Assembleelid zijn”

Reshma Mangre, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van leerkrachten in Suriname (ALS), had haar leden op 15 februari opgeroepen om op 16 en 17 februari het werk neer te leggen. Het was de bedoeling een sterk signaal aan de regering af te geven. De eisen van de BvL/ALS zijn een koopkracht versterking voor alle leraren, reisduurtoelage voor alle leraren ter compensatie van de brandstof en verdere aanpassing van de belastingschijven. 

Reshma Mangre is behalve voorzitter van de BvL/ALS ook Assembleelid namens de VHP. Dit zou dus betekenen dat Mangre tegen haar eigen VHP-beleid protesteert. De vraag die dan rijst is: Is Mangre nog te behouden als voorzitter van de BvL/ALS en Assembleelid van de VHP? Aan PVP-leider Roy Bhikharie is door de redactie van Dagblad Suriname gevraagd wat zijn kijk hierop is.

Bhikharie geeft allereerst aan, dat hij niet weet wat haar motivatie is. “Als ze inderdaad aantoonbaar gevochten heeft voor bepaalde gewenste veranderingen, die door de regering zijn tegengehouden, dan zou ze in deze hoedanigheid wel pressie kunnen uitoefenen om alsnog haar wensen te doen realiseren. Maar, hoe kan ze dat doen, als ze tegelijkertijd  technocratische en politieke belangen heeft moeten dienen. Vandaar dat ik principieel deze hoedanigheid afkeur.”

Bhikharie vervolgt met: “Je kunt niet tegelijkertijd voorzitter van de BvL/ALS zijn en Assembleelid, omdat je geen objectiviteit als volksvertegenwoordiger kan garanderen. Belangenverstrengeling heet dat. Dus op deze wijze eet je van twee walletjes. Nu merk je het resultaat hiervan en trouwens binnen onze hele bestuurlijke orde. Vandaar dat Suriname in een draaikolk van armoede verkeert.”

Aan Bhikharie is gevraagd hoe dit anders zou moeten. Hij stelt dat men in zo’n situatie, maar een van beide functies zou moeten bekleden. Ook moeten volgens hem wetten gemaakt worden die belangenverstrengeling strafbaar stellen. 

SK

error: Kopiëren mag niet!