Ravaksur wil pakket inkomsten verhogende maatregelen en flankerend beleid

De Raad voor Vakcentrales in Suriname, Ravaksur, heeft in de voorbije weken tijdens overleg met de regering voorstellen gedaan voor een pakket van maatregelen die moeten leiden tot inkomstenverhoging voor de overheid. Die maatregelen dienen gepaard te gaan met een flankerend beleid ter bescherming van de arbeidende klasse en andere delen van de samenleving, zoals jongeren, vrouwen, studenten en sociaal behoeftigen. Het pakket aan maatregelen is met de regering besproken. 

De effecten van de voorgestelde maatregelen dienen op macro- en microniveau van de economie te worden uitgerekend. Voordat tot uitvoering van maatregelen wordt overgegaan is het voor Ravaksur belangrijk, dat eerst in kaart gebracht wordt wat de effecten ervan zijn op de samenleving als geheel en delen daarvan. Dit zegt Ravaksur-woordvoerder Armand Zunder desgevraagd aan Dagblad Suriname. 

Overleg

Zunder zegt, dat Ravaksur altijd gekozen heeft voor het pad van overleg met de regering om oplossingen te vinden voor de financiële- en economische crisis waarin het land zich bevindt. In het proces van overleg was afgesproken, dat de regering de resultaten van de berekeningen van de voorgestelde maatregelen zou presenteren, waarna gesproken zou worden over de uitvoering. Vanwege de ontstane situatie als gevolg van de ernstige ongeregeldheden van vrijdag 17 februari, zit Ravaksur nu nog steeds in de wachtkamer om van de regering te vernemen. In het kader van de nationale dialoog die de regering nu heeft ingezet en waarvan Ravaksur voor gisteren, zondag, was uitgenodigd zal opnieuw de noodzaak voor spoedige uitvoering van het besproken pakket van maatregelen worden benadrukt.

Over het voorgestelde pakket van maatregelen die moeten leiden tot meer inkomsten voor de staat, noemde de Ravaksur-woordvoerder onder meer het onder de loep nemen van de overeenkomsten met de twee grote goudmaatschappijen. Er dient een gedegen controle te komen van de boeken van de goudmaatschappijen, zodat vastgesteld kan worden of de cijfers die in de boeken staan daadwerkelijk corresponderen met wat er werkelijk aan goud geproduceerd wordt. Algemeen wordt verondersteld, dat dit niet het geval is, waardoor de overheid inkomsten misloopt. 

Ook bij de kleinschalige goudmijnbouw dient er inzicht gebracht te worden in wat zich daar allemaal aan activiteiten afspeelt. De kleinschalige goudsector zou goed zijn voor een goudproductie van USD 600 miljoen per jaar. De huidige inkomsten van de overheid uit de kleinschalige goudsector zijn volgens  Zunder echter niet ernaar. 

Vermogensbelasting

Hetzelfde geldt voor de houtsector, waar de overheid door stringentere controle meer uit zou kunnen halen. Een andere maatregel die getroffen dient te worden is de aanpassing van de Wet Vermogensbelasting. Thans wordt er jaarlijks nauwelijks een bedrag van SRD 4 miljoen binnengehaald. Vele vermogenden in de samenleving brengen hun vermogens onder in een stichting waardoor ze geen vermogensbelasting hoeven te betalen. De wijziging van de wet dient naar het oordeel van Ravaskur binnen 6 maanden ingevoerd te worden, in plaats van pas over anderhalf jaar. De staat loopt met de huidige situatie in de wetgeving jaarlijks minimaal SRD 1 miljard mis aan vermogensbelasting. 

Zunder noemt ook de invoering van onroerend goed belasting als bron voor extra inkomsten voor de overheid.

Belasting verlichtende maatregelen

Met betrekking tot het flankerend beleid van de regering ter bescherming van de werkende klasse en andere delen van de samenleving, noemt Zunder maatregelen in de belastingsfeer. Belasting op overwerkvergoeding dient omlaag te worden gebracht, de belastingvrije grens bij loonbelasting dient verhoogd te worden en de belastingschijven dienen zonder meer weer aangepast te worden. Verder dient voor de doelgroep studenten de kosten voor internet drastisch omlaag gebracht te worden.

Volgens Zunder wordt de financiële- en economische crisis in het land opgelost door verhoging van de verdiencapaciteit van het land. Dat betekent productie- en exportverhoging. Met maatregelen op het gebied van import wordt de lokale productie beschermd en gestimuleerd. 

Zunder zegt dat er meer maatregelen en faciliteiten moeten komen ter bevordering van de productiesector. 

Voor Ravaksur zijn nu hete hangijzers de kwestie van het minimumuurloon, de verhoging van de prijs van kookgas en de tarieven voor stroom. De verhoging van de prijs van kookgas dient gefaseerd te worden ingevoerd. De tarieven voor stroom zouden volgens Ravaksur pas eventueel verhoogd kunnen worden, nadat de juiste kostprijs is berekend en nadat de bedrijfsvoering van EBS is gerationaliseerd. Over het minimumloon zegt Zunder, dat deze door de recente prijsontwikkelingen alweer achterhaald is.

SS

error: Kopiëren mag niet!