Dienstwapen agent uit zijn bij Paramaribo Zoo geparkeerde auto ontvreemd

Niet de eerste keer dat dienstvuurwapen van agent uit auto is gestolen…

Het dienstvuurwapen van een 39-jarige agent is gestolen uit zijn op het parkeerterrein van de Paramaribo Zoo geparkeerde auto gestolen. Bij het wapen was ook een patroonhouder met 12 scherpe 9mm patronen. Een mobiele telefoon werd ook buitgemaakt.

De agent had zijn vuurwapen aan de onderzijde van een van de portiers van zijn auto gelegd. Overigens, niet duidelijk is of het gaat om een dienstvoertuig of om de eigen privé auto van de agent. En ook was zondagmiddag niet bekend of de wagen was afgesloten.

De diefstal doet wel weer de vraag rijzen hoe het mogelijk is dat dit heeft kunnen gebeuren. De onvoorzichtigheid van deze agent, maar ook van agenten in het verleden, is stuitend. 

Niet voor het eerst

Het is overigens niet voor het eerst dat een dienstvuurwapen van een agent of ander lid van een gewapende macht uit een auto werd ontvreemd.

Rond 25 maart 2021 werd het dienstwapen van een inspecteur van politie gestolen uit zijn auto bij het oud Surpost-gebouw in Paramaribo. Hij was daar om zijn stroom- en waterrekening te betalen. Een tas, met daarin onder andere zijn wapen, was op de achterzitting van zijn auto geplaatst.

In de eerste week van juni 2021 werd het dienstwapen van een inspecteur gestolen uit zijn auto, met twee patroonhouders met 20 patronen. De inspecteur had zijn wagen in de omgeving van het Franklin Essed Stadion geparkeerd, omdat hij dienst had in het stadion tijdens de voetbalwedstrijd tussen Suriname en Bermuda. Bij terugkeer bij de auto na de wedstrijd zag hij dat het tochtraampje van het linkerachterportier was ingeslagen.

Een tas van een politieman, met daarin onder andere een dienstwapen, werd in de tweede week van maart 2022 uit zijn auto gestolen op de Afobakaweg in Suriname, ter hoogte van mast 43. De auto van de agent was niet afgesloten.

Het dienstwapen, met 12 patronen, van een politieman werd rond 11 oktober 2022 uit zijn auto gestolen in het district Wanica gestolen. Volgens de agent was hij naar een perceel gegaan om dat schoon te maken. Hij had zijn auto langs de weg geparkeerd. Bij terugkeer bij de auto ontdekte hij dat een tas, met daarin onder andere zijn dienstvuurwapen, was verdwenen. 

Geen besef

De voorbeelden zijn slechts een willekeurige selectie van zaken waarbij dienstwapens van agenten uit auto’s werden gestolen. Kennelijk leeft onder het Korps Politie Suriname niet het besef dat een agent altijd zijn of haar dienstvuurwapen bij zich dient te dragen en niet onbeheerd kan worden achtergelaten in een dienstauto, laat staat in een privé-voertuig van een agent.

Trouwens, vermeldt dient hier ook te worden, dat voor zover bekend, er nimmer maatregelen zijn getroffen door de korpsleiding tegen een agent van wie het dienstvuurwapen uit een auto is gestolen.

PK

error: Kopiëren mag niet!