Vrijdag 17 februari 2023 is voor eeuwig op ons netvlies gedrukt. Wat ogenschijnlijk een onschuldig moment zou worden in onze historie als jonge natie groeide op een gegeven moment uit tot een gruwel. Een tamelijk rustige protestactie die al 2 weken eerder was aangekondigd door activist Pakittow Biervliet.
We beschouwen in het kort de situatie van de huidige politiek, de ontstane situatie met betrekking tot de grote ontevredenheid van het volk, de vijandige aanpak van de huidige regering naar haar bevolking, de schendingen van de rechten van de Surinaamse mens en nog andere gevolgen.
Het Surinaamse volk onder leiding van (o.l.v.) de inheemse gemeenschap van Suriname, is van mening en of constateert dat er een desastreuze politiek, sociaal maatschappelijk punt bereikt is, dat leidt tot vernietiging van het moeizaam door de jaren heen opgebouwde vertrouwen in een stabiele Surinaamse natie. De ontstane situatie dat is veroorzaakt door onprofessionaliteit, mismanagement, een verkeerde aanpak van de huidige regering o.l.v president Santokhi met coalitiepartners ABOP o.l.v Ronnie Brunswijk, PL o.l.v P. Somohardjo en NPS o.l.v. G. Rusland, een vijandige houding van de overheid en door de in paniek geslagen protestmanifestatie van het volk dat werd afgeslagen en gedemobiliseerd. De overheid was ruim van te voren op de hoogte van de geplande protestactie.
De overheid voert al langer dan 2 jaar een crash beleid uit dat nu niet alleen de kleine portemonnee treft. Zicht op de toekomst is voor velen onduidelijk en wazig geworden. De laatste maatregelen van de overheid voor wat betreft de prijs bij de pomp maken het voor velen een dagelijkse strijd om uit te komen. Ontsporing, irritatie, frustratie zijn het gevolg voor velen op het veld. Een duidelijke voedingsbodem voor corruptie, buitensporigheid, weerstand, branden, vernielingen, mishandeling, plunderingen en zo maar door waren hierna het gevolg van de volledig uit de hand gelopen situatie.
Protest voeren tegen het beleid van de regering, welke regering dan ook, is een democratisch recht. Het is uiting geven aan de vrije mening maar niet op deze manier. Het uiten van de vrije mening heeft niets te maken met het vernielen van andermans bezit. En zeker niet als dat diens bron van inkomen is.
De Amazone Partij Suriname keurt ten stelligste af wat zich heeft voorgedaan op afgelopen vrijdag. De plunderingen hebben te lang geduurd terwijl er in verschillende delen van de binnenstad veiligheidsdiensten gevestigd zijn die de schade hadden kunnen beperken. Het ministerie van Defensie had de militairen kunnen inzetten om op te treden tegen plunderaars, maar dat is nimmer gebeurd. Het ministerie van Defensie moest voor de protestactie begon, op strategische punten in de stad zijn manschappen post laten vatten. Er reist nu de vraag: Is de overheid capabel genoeg om de veiligheid van haar burgers te waarborgen? Dat is niet gebleken op 17 februari 2023. Voor veel ondernemers moet dit een traumatische ervaring zijn, want die zullen steeds met de vrees lopen dat ze beroofd of geplunderd kunnen worden en aan hun lot overgelaten kunnen worden. Voor toekomstige investeerders die in het land zouden willen investeren zal steeds de vraag rijzen hoe veilig dit land is. Veiligheid is trouwens een van de factoren waarmee er rekening wordt gehouden wanneer men een land aandoet.
De mensenrechten van de Surinamers zijn ernstig in gedrang geraakt, terwijl dit soort bizarre aanpak van problemen die leven bij de Surinamers, was afgezworen in onze natie na de militaire, vuile binnenlandse oorlog periode en de gesloten amnestie regelingen voor alle daders. Er wordt geconstateerd, dat de zelfde weg wordt bewandeld door de regering, dat de directe oorzaak was van de militaire, vuile binnenlandse oorlog periode, dat ons kapot maakte. Wat vrijdag 17 februari 2023 ook heeft doen blijken, is het feit dat de overheid ook op een ander front aan het falen is. En dat is het garanderen van Paramaribo als Unesco’s werelderfgoed. Suriname prijkt op de werelderfgoedlijst van de Unesco, functioneert op die manier als toeristische trekpleister, maar ironisch genoeg begon juist in één van die gebouwen een brand.
De algemene veiligheid heeft een enorme deuk opgelopen en het hangt nu van land en volk af om die garantie weer te gaan bieden. Op de schouders van de overheid rust nu de zeer belangrijke taak om na te gaan of zij haar desastreus beleid voor de samenleving continueert of serieus met alle lagen van de bevolking in conclaaf gaat teneinde een beter Suriname te creëren.
Tijdens de persconferentie van de regering is er geen woord gerept over de boodschap dat voortvloeide uit de protesten. De president heeft veel gesproken maar weinig gezegd. De regering heeft de boodschap niet begrepen dus kunnen we voorzichtig de conclusie trekken, dat er geen verandering in dit beleid zal komen.
Onze kracht als bevolking ligt in het feit dat wij tolerant jegens elkaar zijn. Terwijl in landen in de regio de etnische spanningen soms hoog oplopen zijn we gespaard gebleven van deze vervelende taferelen. Het plunderen van andermans bezit is niet Surinaams en dit mag niet meer gebeuren. Dit is niet de manier hoe we ons land willen presenteren naar de rest van de wereld toe!
We hebben een regering nodig die voor het volk werkt en niet voor zijn loyalisten. Het volk geeft aan de verhogingen niet meer aan te kunnen. In een land met zoveel bodemschatten, vruchtbare grond en veel flora en fauna mag er geen armoede zijn. Vooral niet met een inwonersaantal van iets meer dan een half miljoen. Goed leiderschap is iets wat Suriname ontbreekt.
Het is duidelijk dat de huidige parlementariërs en vooral de regering niet weten hoe dit land te besturen. Tijdens de protesten zijn ze nimmer met het volk gaan praten. Allemaal waren opvallend stil thuis in hun airco ruimte. De bitterheid van de bevolking is duidelijk te merken aan de vele verdeelde reacties. Het gedrag van de plunderaars is totaal niet goed te praten, maar de onrust, pijn en frustratie die velen dagelijks mee maken is op deze manier tot uitbarsting gekomen.
Wij roepen alle Surinamers op om zich in te zetten zodat wij in alle rust de vele problemen en uitdagingen gezamenlijk het hoofd kunnen bieden.
Wij doen nogmaals een beroep op de overheid en regeringsleiders om deze noodkreet van de samenleving zeer ernstig te nemen en er alles aan te doen om de grote noden die er zijn te lenigen en geen maatregelen te nemen die ons dieper in het dal storten. Zij kan beginnen door de oorzaken die hebben geleid tot dit protest aan te pakken.
De Amazone Partij Suriname, APS