Bidden voor wijsheid in moeilijke dagen

“Koning Salomo vroeg om een opmerkzaam hart”

Het moet een spannende dag zijn geweest, twee vrouwen, die in een huis woonden, beweerden de moeder te zijn van een baby. De vrouwen waren pas bevallen, maar een kind overleed. De moeder van de overleden baby beweerde nu, dat zij de moeder was van het levende kind. In zulke gevallen spreekt een persoon niet de waarheid.

De persoon die in deze kwestie de werkelijke moeder moest bepalen was koning Salomo, een koning die het meest bekend staat om zijn wijsheid. Salomo die ongeveer 1010 jaar voor Christus werd geboren als de tiende zoon van koning David was een man van onder andere ingenieuze hervormingen en innovaties.

Salomo had als belangrijk aandachtspunt het zorgen voor goede handelsbetrekkingen hoewel hij ook prestigieuze bouwwerken heeft neergezet, waaronder de beroemde eerste tempel te Jeruzalem.

Leiders
Apostel van Bribi Ministries International, Irma Gimith,  haalt vooral de wijsheid van Salomo aan. Gimith: “Het was een man van bijzondere wijsheid. Hij kende God voordat hij koning werd en God heeft hem op een bijzondere manier gebruikt.”

Gimith licht toe dat God in een droom aan Salomo vroeg wat Hij hem kon geven. “Op basis van het exceptionele voorbeeld van zijn vader, koning David, in trouw, oprechtheid, toewijding en rechtvaardigheid, zei Salomo dat hij reeds leider was van het volk en te midden van hun stond. Gimith laat weten dat Salomo om een opmerkzaam hart vroeg. “Zodat hij het volk kon richten, want dat is zo belangrijk voor een leider om te kunnen onderscheiden wat goed en wat kwaad is.” De apostel benadrukt het belang van een opmerkzaam hart. “Dat hebben wij als leiders in het land ook nodig”, vervolgt zij. “Wij hebben God onverkort nodig.”

Gimith zegt, dat vele anderen om rijkdom, een lang leven of de onderwerping van hun vijanden zouden hebben gevraagd maar dat Salomo dat juist niet heeft gedaan. “Hij heeft gevraagd om inzicht en het vermogen om te kunnen antwoorden en reageren zoals het hoort.” Zij vervolgt verder, dat God Salomo wijsheid gaf en verwijst naar het boek van Salomo in Koningen 1 in de Bijbel, waarvan zij de voorbeelden “een geweldige manifestatie van wijsheid noemt.” Daarbij vermeldt zij nogmaals het inzicht en het opmerkzaam hart als handelsmerk van koning Salomo.

De baby
In het oordeel van Salomo in de zaak van de twee vrouwen die beiden beweerden de moeder te zijn van de baby, toont Salomo de verkregen wijsheid waarover hij beschikt. Om duidelijkheid te krijgen in wie de echte moeder was vroeg de koning om een zwaard. Zijn oordeel was om de baby in tweeën te snijden, zodat elke moeder de helft kreeg. Een van de moeders had geen commentaar op deze beslissing, terwijl de tweede moeder, die eerder al had aangegeven dat de andere vrouw niet de waarheid sprak Salomo smeekte om het kind dan maar aan de andere vrouw te geven, en het vooral niet te doden.

Beslissing
Hierop verklaarde de koning deze tweede vrouw de ware moeder. De redenering is dat een moeder bereid is haar baby weg te geven als dat nodig is om het in leven te houden. Het verhaal heeft de tand des tijds doorstaan en leeft voort in het heden. Het is een bekend voorbeeld van koning Salomo die God vroeg om wijsheid om zijn volk beter te kunnen regeren en leiden. Apostel Gimith bidt naar dit voorbeeld de leiders van het land een opmerkzaam hart toe. Ook geeft zij tot slot aan te vragen om veel wijsheid en inzicht in deze moeilijke dagen voor ons allemaal.

RB

error: Kopiëren mag niet!