Beslissing rechtszaak ‘Pakittow’ volgt maandag

Stephano Biervliet ‘Pakittow’ werd vorig week zaterdag in verzekering gesteld, nadat hij zich had aangemeld bij de politie. Pakittow was de organisator van het protest vrijdag 17 februari tegen het regeringsbeleid in het centrum van Paramaribo, dat uitliep op plunderingen, vernielingen en brandstichtingen in de binnenstad. Pakittow wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van opruiing, verstoring van de openbare orde, aanprijzing tot verstoring van de openbare orde, openlijke geweldpleging en vernieling.

Afgelopen dinsdag vond de voorgeleiding in deze zaak plaats en hebben zijn advocaten Benito Pick en Chandra Algoe bij de Officier van Justitie erop aangedrongen de activist in vrijheid te stellen, aangezien er geen grondslag is voor de aanhouding. Het verzoek werd door rechter-commissaris Roy Elgin afgewezen. De advocaten tekenden hoger beroep aan en dit beroep werd vrijdagmiddag om een uur behandeld.

Bij het Kantongebouw aan de Wulfinghstraat was vrijdagmiddag sprake van zware beveiliging (zie foto). Velen in de samenleving hebben zich afgevraagd of dit wel nodig was, ‘want het gaat immers toch niet om een zware crimineel’. De wegen rondom het Kantongebouw werden afgesloten. Ook de winkels werden uit voorzorgsmaatregelen gesloten gehouden. Voor het gebouw waren journalisten van diverse media aan het wachten op het resultaat van de zaak. Ook de moeder van Pakittow was aanwezig om haar zoon te steunen en hem op te wachten. Pakittow was tijdens de behandeling van deze zaak echter niet aanwezig. Hij bevindt zich nog steeds in de Santo Boma strafinrichting. De moeder van Pakittow gaf in een live interview aan, dat zij haar zoon niet mag zien en dat alles via een advocaat gebeurt. Naar haar zeggen staat zij volledig achter haar zoon, omdat hij voor het volk opkomt. 

De activisten Maisha Neus, Curtis Hofwijks en Raoul Hellings hielden  donderdagavond een openbare bijeenkomst waarbij werd besloten dat zij de protestacties zullen voortzetten. Het moet gaan om vreedzame protestacties waarbij zij hun eisen duidelijk kenbaar maken aan de regering en betrokken personen. De activisten eisen dat personen die onterecht zijn aangehouden, waaronder volgens de drie activisten Pakittow, in vrijheid worden gesteld. 

Vrijdag 24 februari schreef Curtis Hofwijks het volgende op zijn Facebookpagina: “We respecteren, begrijpen en waarderen de ondersteuning voor Stephano zijn positie en zijn vrijheid. Het Hof van Justitie beslist echter op grond van het dossier, de feiten en de argumenten van partijen. De aanwezigheid van actievoerders bij of rond het gerechtsgebouw kan niet op positieve wijze bijdrage aan het besluit van de rechters, die in kalmte en veiligheid hun werk moeten doen. Het verzoek is voorzichtigheid, terughoudendheid en zorgvuldigheid in acht te nemen bij het beleven van jullie burgerrecht op vreedzaam betoog. Het besluit over de locatie is geheel jullie eigen, maar het belang van de strafzaak is het beste gediend bij voldoende afstand tot het gerechtsgebouw.” 

Vrijdagmiddag was slechts een kleine groep demonstranten aanwezig, die aan het pleiten waren voor de invrijheidstelling van Pakittow.  

De zaak is vrijdagmiddag behandeld, waarbij verdachte Pakittow via de elektronische weg werd verhoord. De rechter-commissaris heeft nog geen besluit genomen. Pakittow blijft dus aangehouden. De beslissing in deze zaak volgt maandagochtend.

SK

error: Kopiëren mag niet!