Strategisch beleid om Suriname in WK-voetbal 2026 te krijgen

President Chandrikapersad Santokhi zal volgende week een onderhoud hebben met het bestuur van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB). Op de agenda staat onder meer de bespreking van Suriname’s deelname aan het WK-voetbal eindtoernooi in 2026. President Santokhi, die deze mededeling maandagavond deed in de Nationale Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling, had het over een strategisch plan dat erop gericht moet zijn om Suriname op het WK-voetbaltoernooi over 4 jaar te krijgen.

Het FIFA WK-voetbaleindtoernooi 2026 wordt in de CONCACAF-regio (Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football), gehouden en wordt gezamenlijk “gehost” door de VS, Canada en Mexico. Deze drie landen doen als gastlanden automatisch mee aan het wereldvoetbal eindtoernooi. 

Dit betekent, dat Suriname als middenmoot-land in de CONCACAF-regio de kans krijgt om door te stoten tot het eindtoernooi. Dit is een grote kans voor Suriname die zich niet meer zal aandienen, zei president Santokhi. 

Het FIFA WK-eindtoernooi 2026 zal ook het eerste zijn met 48 deelnemende landen in plaats van 32. Er zal volgens president Santokhi een strategisch beleid moeten komen, dat op gericht is op de samenstelling van- en het klaarstomen van een stabiel team, met een coach die kan putten uit een “pool” van spelers. Zo’n strategisch beleid zou gisteren al “in place” moeten zijn. Dit zal volgende week met het SVB-bestuur worden besproken.

President Santokhi sprak ook over de plannen die er zijn voor de renovatie van het AK-stadion en de de bouw van een nieuw stadion. Voor de bouw van een nieuw stadion zou door het ministerie van Grndbeleid en Bosbeheer reeds een stuk terrein in het district Para zijn gereserveerd. Voor wat betreft de renovatie van het AK-stadion zei de president, dat dit project “nog even” moet wachten. Dit project brengt de president in verband met de technische afwikkeling van de schuldherschikking met India.

Op politiek niveau is reeds overeenstemming bereikt over de schuldherschikking. Technici van beide landen zijn nu bezig deze kwestie af te wikkelen. Indien dat is gebeurd zullen de projecten met India die in de pijplijn zitten kunnen worden opgepakt.

SS

error: Kopiëren mag niet!