Het is veel makkelijker als je beroep je hobby was

Om ondanks deze moeilijke tijd een kleine onderneming draaiende te houden is een kunst. Dagblad Suriname ging op pad en sprak met een nagel styliste. Ze gaf in het gesprek aan hoe ze dagelijks de moed en alle hoop bij elkaar houdt.

Nagelstyliste was vroeger m’n baan

Shamira, 33 jaar, heeft vanaf 2015 een kleine onderneming. Ze doet op een professionele manier aan nagelstyling voor jong en oud. Ze heeft zichzelf gespecialiseerd in het stylen van nagels. Dat was voor haar een grote uitgave. Vanaf het begin van haar onderneming ging het prima met klanten en aankoop van spullen die ze nodig had om haar onderneming draaiende te houden. Ze zegt er snel bij, dat er momenten waren waarop ze dacht om te stoppen, omdat de aanloop van klanten niet altijd groot was. 

Vanaf 2019 zag ze een opmerkelijke achteruitgang in haar onderneming. De koers begon steeds te stijgen en ze moest constant haar prijzen aanpassen, omdat haar spullen ook uit het buitenland komen en ze daarvoor valuta betaalt. Het is voor haar sinds 2019 een toffe taak geweest om haar onderneming boven water te houden. Ondanks dit lukte het haar wel. Ze had naast haar salon geen andere baan nodig om in haar behoeften te kunnen voorzien. 

Een hobby

In 2022 was het zo ver, ze kon het niet langer volhouden. De prijzen waren moordend en het leek op gegeven ogenblik dat niemand nagels wilde stylen. Op de vraag van de redactie van Dagblad Suriname hoe ze denkt dat het komt, zegt ze dat vele mensen zich zijn gaan bijscholen en dat er hierdoor heel wat concurrentie is ontstaan, behalve dit kun je ook als je prijzen te hoog zijn de dupe worden van de ontstane concurrentie. Shamira zegt, dat de laagste prijzen over het algemeen, het beste is voor een bevolking die het al zwaar heeft om het hoofd boven water te houden.

“Nu is het m’n hobby en ik heb een andere baan. Je komt er als kleine ondernemer nauwelijks uit. Sommige dagen lijken zo zwaar, terwijl het bij anderen niet zo erg lijkt te gaan”, zegt Shamira.

Prijsklasse nagelstylisten

“Voor het doen van de eigen nagels ben je al zeker een 200 SRD kwijt, terwijl het zetten van acryl of gel begint bij 275 SRD en hoger. Het hangt ervan af welk nageltype je wilt en welke stijl het best bij je past”, zegt Shamira. Ze zegt dat ze vaak klanten heeft gehad die de bedragen prijzig vonden, maar ze voegt eraan toe, dat niet alle klanten ontevreden zijn. De kwaliteit is een belangrijke factor in het geheel. Als jonge onderneemster is ze ervan overtuigd, dat ze haar kleine onderneming op grotere schaal zal kunnen draaien wanneer de tijd daarvoor rijp is. 

Ze is blij dat het zetten van nagels en het stylen van de gezette nagels altijd haar hobby is geweest. Eraan wennen dat het niet echt meer je baan is, zou voor haar een moeilijke stap zijn geweest, geeft ze afsluitend aan. 

GW

error: Kopiëren mag niet!