EBS-Tarieven Commissie stelt voor extra kosten HFO-prijs Staatsolie te verlagen

De EBS-Tarieven Commissie die door president Chandrikapersad Santokhi in oktober vorig jaar was ingesteld om advies uit te brengen over de juiste stroomtarieven, stelt in haar eindrapport onder meer voor om de prijs van HFO (zware olie voor stroomopwekking), die Staatsolie in rekening brengt aan de Staat, met USD 8,30 per barrel (vat) wordt verlaagd naar USD 61,70. Nu wordt een HFO-prijs gehanteerd van USD 70 per barrel. De nieuwe kostprijs en het tarief voor stroom dient op basis van de verlaagde HFO-prijs berekend te worden. 

Verlaging van de HFO-prijs is één van de maatregelen die de EBS-Tarieven Commissie in haar eindrapport voorstelt om tot juiste stroomtarieven te komen. 

Het eindrapport van de commissie is op 15 februari aan president Santokhi overhandigd. Daarin doet de commissie een 38-tal voorstellen die bij implementatie kunnen leiden tot verlaging van de kostprijs van stroom. De voorstellen liggen op het vlak van beleid, wetgeving en het financiën. 

Staatsolie hanteert wereldmarktprijzen voor haar olie. Alleen is volgens het energieleveringscontract (PPA) de verrekening conform US Gulf Coast 3% voorgeschreven. Deze prijs is gemiddeld US$ 15 lager dan de door Staatsolie gehanteerde prijs volgens NYH 1%. De facturen zijn dus onjuist op dit punt, omdat Staatsolie niet werkt met de ijk site, en dus niet volgens contract, zo stelt de Tarieven Commissie. 

Extra kosten in rekening gebracht

Daarnaast hanteert men volgens de commissie ook nog een extra $ 0,95 voor een niet bestaande opslag (storage) en wordt premium (toeslag) van USD 7 per barrel in rekening gebracht. Voorgesteld wordt om de opslagkosten naar USD 0 te brengen en de premium van USD 7 per barrel terug te brengen naar USD 1 per barrel. 

Voorts wordt voor transport, dat per kilometer zou moeten gelden, voor Nickerie per barrel extra USD 4,98 in rekening gebracht. Voor transport naar EBS Saramaccastraat (7 km) wordt USD 2,50 in rekening gebracht en voor SPCS te Tout Lui Faut (0.2 km) wordt ook USD 2,50 in rekening gebracht. De transportkosten hebben dus volgens de Tarieven Commissie geen enkele relatie tot de afstand en lijken dus op een mark up. Voorgesteld wordt de transportkosten naar USD 2 per barrel terug te brengen. Voor Nickerie zouden de transportkosten van USD 4,98 per barrel teruggebracht kunnen worden naar USD 3.  

Ook de administratieve kosten in de vorm van handling voor USD 1,60 per barrel lijkt de EBS-Tarieven Commissie extreem hoog. Het voorstel van de commissie is om deze “handling” kosten terug te brengen naar USD 0,75 per barrel. De voorgestelde verlagingen van de extra kosten van USD 12,05 per barrel naar USD 3,75 komt neer op een besparing van USD 8,30 per barrel. Voor Nickerie komt de besparing uit op USD 8,83 per barrel.

Op basis van een olieleveringen (HFO) van gemiddeld 400.000 barrels per jaar is volgens calculaties (400.000 x USD 8,30 per barrel) jaarlijks dus USD 3,3 miljoen teveel betaald in het EBS-systeem. Uitgaande van het olie leveringscontract dat van 2013 dateert, komt dit voor de afgelopen 9 jaar neer op een totaalbedrag van circa USD 23.3 miljoen dat teveel is betaald door de Staat (EBS) aan Staatsolie voor HFO leveringen.

SS

error: Kopiëren mag niet!