Ondernemer na de plunderingen: “Dat je op zo’n manier alles verliest doet heel veel met je”

Na de plunderingen in het centrum van Paramaribo vrijdag 17 februari besloten enkele gedupeerde ondernemers hun business stop te zetten.
“Veel plekken zijn nu leeg. Er was al een probleem in het land dat bedrijven niet in staat waren goed te draaien, maar nu stoppen velen, zelfs uit vrees”, zegt een kleine ondernemer in gesprek met Dagblad Suriname.

“Je hebt ondernemers die naast het stressen, nu ook vrezen dat zij veel meer mee zullen maken. Je winkel draait al niet en dan als je dat soort ellende meemaakt, dan zit je met verlies en zoveel kosten. Dus je krijgt het dubbel en dwars voor je kiezen”, benadrukt de man. Hij heeft een kledingzaak en wil in de toekomst verder uitbreiden, maar denkt er nog even over na. 

“De mall is nu helemaal leeg en enkele plekken in het centrum, maar ik denk er toch tien keer over na of ik daar een plek zou willen huren. Mijn winkel draait al niet optimaal en als enkele ondernemers die ervaring hebben het zelfs op hebben gegeven, dan denk ik niet dat ik het zou willen proberen. Dit demotiveert je aan de ene kant, ook waar je plannen had iets in je land te bereiken, en dan kan het ook niet. En als je toch de kans neemt, ga je ook goed in je zak moeten zitten, want je gaat veel uit moeten uitgeven aan beveiliging.”

“Het geval van afgelopen week heeft en gaat op vele sectoren een grote rol spelen. Niets gaat meer hetzelfde zijn, je gaat als het ware geen vertrouwen meer hebben en als je toch nog iets zou willen uitproberen dan doe je dat met angst en hoop”, aldus de ondernemer.  

“Ik ben geen slachtoffer geweest, maar wel een goede vriend van mij. Maar als kleine ondernemer weet ik ook wat en hoeveel het allemaal van je neemt om iets te starten en om het draaiende te houden. Het is geen makkelijk werk en dat je op zo een manier alles verliest doet heel veel met je. Aan een doorzetter of iemand ga je dat niet zien, want die gaat alles op alles zetten om zijn bedrijf draaiende te houden of om te verdienen, maar wat er daar boven in zijn verstand gebeurt werkt wel zwaar. Ik hoop dat het goed komt in het land, het oude gaat het niet meer zijn, maar het moet iets worden”, zegt de kleine ondernemer. 

“Het leven gaat door en je moet dagelijks kunnen eten, dus je moet een bron van inkomsten op den duur moeten hebben en je gaat het moeten blijven doen.”

TM

error: Kopiëren mag niet!