Controle op naleving 35% retentieregeling bij exporten wordt verscherpt

De naleving van de zogeheten 35% retentieregeling die geldt voor exporten zal verscherpt worden. De retentieregeling werkt niet volledig. Niet alle valuta opbrengsten van exporten worden gerepatrieerd. Van die welke het land wel binnenkomen, wordt de 35% verplichte verkoop van valuta aan banken niet volledig nageleefd. Dit blijkt uit mededelingen gedaan door Financiën-minister Stanley Raghoebarsing maandagavond tijdens de begrotingsbehandeling in de Nationale Assemblee. 

Uit de gedane mededeling door de minister lijkt de regering de fase van overleg te zullen afsluiten en nu over te stappen naar strikte controle op de naleving van de retentieregeling. Met het Openbaar Ministerie zijn de communicatiekanalen geopend. Dit duidt erop, dat er sancties zullen volgen bij niet naleving van de 35% retentieregeling. Met de naleving van de retentieregeling is belast de Deviezen Commissie. De 35% retentieregeling bij exporten is in het laatste kwartaal vorig jaar ingevoerd met als doel om ervoor te zorgen, dat er voldoende valuta op de markt terechtkomt waardoor de wisselkoers stabiel blijft en daarmee de ontwikkeling van prijzen. 

USD 300 miljoen exportopbrengsten

Minister Raghoebarsing zegt, dat in de afgelopen vier maanden, sedert oktober, voor circa USD 300 miljoen is geëxporteerd.  Cijfers geven aan dat de exportopbrengsten niet volledig zijn gerepatrieerd. Ook niet alle exporteurs voldoen aan de verplichting om 35% van hun exportopbrengsten aan de banken te verkopen tegen de geldende koers van dat moment. Volgens de minister leven sommige exporteurs in de veronderstelling, dat over de te hanteren koers bij de verplichte valutaverkoop er onderhandeld kan worden. Met een scherpere formulering nu van de beschikking van de Deviezen Commissie zullen  hierover geen misverstanden meer bestaan.

Bij volledige naleving van de 35% retentieregeling zouden de exportopbrengsten van SRD 300 miljoen van de afgelopen vier maanden voldoende deviezen opleveren op de valutamarkt om in de behoefte voor importen te voorzien. 

Aan het parlement zal de minister een overzicht doen toekomen van alle exporteurs en de sectoren waar de exporten zijn gerealiseerd. Ook zal het parlement een overzicht krijgen van exporteurs die wel en niet hebben voldaan aan de verplichte 35% verkoop van hun exportopbrengsten aan de banken. Volgens de Financiën-minister werken de kleine goudexporteurs goed mee bij naleving van de retentieregeling.

SS

error: Kopiëren mag niet!