230 jaar na Boni: “Hij zette negativiteit om in positiviteit”

De Feydrasi Fu Afrikan Srananman (FFAS) stond maandag stil bij de herdenking van de 230e sterfdag van verzetsheld Boni. De organisatie heeft deze dag niet zomaar voorbij laten gaan en hield toespraken nabij het vrijheidsbeeld Kwakoe op de hoek van de Dr. Sophie Redmondstraat en de Zwartenhovenbrugstraat in Paramaribo. Aan het het eind van de plechtigheden werd een bloemstuk voor Boni gelegd.

Altijd voedsel

De voorzitter van de FFAS, Iwan Wijngaarde, roemde Boni, de vrijheidsstrijder en guerrillaleider, onder andere om zijn groot strategisch vermogen. Boni was in staat om voor verschillende kostgronden te zorgen zodat zijn gemeenschap altijd over voldoende voedsel beschikte. Wijngaarde benadrukte, dat Boni voor iedereen in het binnenland opkwam. Ook andere sprekers benadrukten deze kwaliteit.

Betekenis

De secretaris van de FFAS, Clifford Anthoni, wijst op het belang van Boni in onze moderne tijd. Hij haalt het belang aan om als persoon je talenten in te zetten voor de gemeenschap. “Om jezelf in te zetten voor je doelgroep en je talenten en positie ter beschikking te stellen van de doelgroep”, laat hij weten. Anderen uit de achterstandspositie helpen trekken zou volgens Anthoni het uitgangspunt moeten zijn. “Daarom zegt men, dat wij als krabben in een ton zijn. Laatst zei iemand, dat wanneer men succesvol is geworden, je merkt dat meestal zulke personen helemaal ergens anders gaan wonen. En dan worden wij achtergelaten”, aldus Anthoni. Hij benadrukt de bereidheid van Boni om zich op te offeren door te strijden voor gelijkheid en rechtvaardigheid.

Ruggengraat

“Boni streed met de borst naar voren. Hij had karakter en ruggengraat.” Naast Anthoni, wees ook Wijngaarde op het principe van vergevingsgezindheid bij Boni. Hierover zegt Anthoni, dat Boni niet alleen in termen van oog om oog, tand om tand dacht. De grootste verzetsheld van Suriname bleek enorm vergevingsgezind te zijn door gevangen genomen tegenstanders terug te sturen naar waar zij vandaan kwamen met een boodschap voor hun leiders. “Hij liet de gevangenen merken, dat niet zij de daders waren, maar dat zij werden gebruikt om tegen Boni en zijn gemeenschap te vechten.” 

Ook Wijngaarde vertelde tijdens de plechtigheden vol enthousiasme hoe Boni zijn gevangenen vaak terugstuurde. Anthoni ziet iets moois in dit handelen van Boni. Hij licht toe, dat op die manier de persoon die wordt teruggestuurd van gedachten verandert en inziet een negatieve strijd te strijden. “Op die manier kan je negativiteit in positiviteit veranderen.” Hij omschrijft deze wijze van handelen van Boni “als een hele aparte manier”.

Bijbels

“Het bijna als wanneer je de Bijbel leest waarin staat, dat als iemand je een klap geeft je je gezicht moet omdraaien, om ook een klap aan de andere kant te ontvangen.” Vandaar dat Boni voor Anthoni iemand is met “extra talenten”.

RB

error: Kopiëren mag niet!