NDP-fractieleider Parmessar: “Regering heeft geen concrete plannen voor aanpak noden volk” 

De NDP-fractie in de Nationale Assemblee keurt de vernielingen en plunderingen van vorige week vrijdag 17 februari af, maar de samenleving heeft met de protestactie een sterk signaal gegeven dat zij het wanbeleid van de regering beu zijn.  

Fractieleider Rabin Parmessar zegt. dat de regering geen concrete plannen heeft aangegeven hoe zij de noden van de samenleving daadwerkelijk zal aanpakken. 

Tijdens de tweede ronde van de begrotingsbehandeling dinsdag in de Nationale Assemblee zei Parmessar, dat de armoede dagelijks toeneemt. Zeker na de laatste wat hij noemt genadeloze verhoging van de brandstofprijs met alle negatieve effecten voor de prijsontwikkeling van goederen en diensten.  Alles wordt op instructie van het Internationaal Monetair Fonds, IMF, marktconform gemaakt, zelfs de gezondheidszorg, terwijl de salarissen hetzelfde blijven.

Acties blijven uit

Het sociaal beleid laat volgens hem veel te wensen over, ondanks dat de president blijft erkennen, dat hij zijn beleid socialer zal uitstippelen. Daadwerkelijke actie hiertoe blijven echter uit. Parmessar reageert op het betoog van president Chandrikapersad Santokhi maandagavond bij de afsluiting van de eerste ronde van de begrotingsbehandeling. Hij vroeg zich af waar de president het lef vandaan haalt,  om aan te geven dat 2016 de juiste tijd was om met het IMF in zee te gaan, en de economie succesvol te stabiliseren.

Is de president vergeten dat hij samen met anderen de straat op is gegaan om het IMF-programma toen te saboteren?, vraagt Parmessar zich af. Hij brengt de president in herinnering, dat hij met dezelfde vakbondsleiders door de straten van Paramaribo heeft gelopen, “terwijl hij nu met dezelfde vakbondsleiders tjauwin zit te eten”, zei hij. Volgens Parmessar zijn alle vakbondsleiders muisstil ondanks de roep van het volk zo luid is. Hij zegt helaas te moeten concluderen, dat de schoen een maat te groot is voor de regering. Leiding geven aan een politieke partij is niet hetzelfde als leiding geven aan een land, sneerde Parmessar. 

Geen wijzigingsvoorstellen

Over de begroting gaf hij aan, dat de regering bij de beantwoording in eerste ronde niet ervoor heeft kunnen zorgen, dat de begroting realistischer is geworden. Hij wil een gedegen beeld krijgen van de financiën en beleidsactiviteiten per department, zodat het parlement zicht heeft op wat in dit begrotingsjaar kan worden verwacht.

De regering heeft helaas geen cijfers gepresenteerd. Men is gebleven op het niveau van beleidsvoornemens. Vragen van hem in eerste ronde gesteld zijn helemaal niet beantwoord. Veel is meegenomen naar de tweede ronde en Parmessar vreest, dat hij en zijn fractie daarna geen ruimte zullen hebben om inhoudelijk daarop in te gaan.  

De minister van Financiën is niet ingegaan op de cijfers, niet op het begrotingstekort, niet op het realistischer maken van de begroting en nog minder op de consequenties voor onze economie als het begrotingssupport van IMF uitblijft. De NDP-fractieleider betreurt het dat er geen wijzigingsvoorstellen zijn gepresenteerd. 

SS

error: Kopiëren mag niet!