President Santokhi: ‘IMF-ontwikkelingstraject moet gebaseerd zijn op Surinaamse realiteit’

President Chandrikapersad Santokhi heeft maandag tijdens de begrotingsbehandeling in de Assemblee gezegd, dat conform de gemaakte afspraken met de managing director van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) eind vorig jaar, de onderhandelingen voor een herziene Extended Fund Facility in de laatste fase is beland. De president heeft benadrukt, dat het ontwikkelingstraject van Suriname gebaseerd zal dienen te zijn op de Surinaamse realiteit.

“De onderhandelingen met internationale crediteuren zullen worden gecontinueerd. Met een aantal landen is in het kader van de Paris Club overeenstemming bereikt. Er wordt thans gewerkt aan de verdere afronding van de bilaterale schuldherschikking overeenkomsten”, aldus het staatshoofd tijdens zijn toespraak in het parlement.

Hij zei ook, dat met lokale crediteuren overeenstemming is bereikt. Er wordt nog onderhandeld met de commerciële crediteuren. “Partijen zijn van sterk uiteenlopende standpunten dichter bij elkaar gekomen.” De verwachting is, dat met de afronding van een nieuwe Staff Level Agreement met het IMF de commerciële leningen naar tevredenheid van alle partijen afgerond kunnen worden. 

President Santokhi gaf verder aan, dat de schuldonderhandelingen met de zogenaamde officiële crediteuren voor wat India betreft in de finale fase zijn beland. “Dit, nadat de regering tijdens mijn recent bezoek aan India goedkeuring heeft gehecht aan de op technisch niveau afgeronde schuldovereenkomst.” Hij zei, dat nu alle energie gestopt wordt in de schuldonderhandelingen met de Volksrepubliek China. De politieke en diplomatieke inspanningen om tot herschikking te komen zijn de afgelopen dagen geïntensiveerd.

error: Kopiëren mag niet!