Vandaag voortzetting DNA begrotingsbehandeling

Directe aanleiding voor onvrede samenleving blijft

De begrotingsbehandeling in de Nationale Assemblee wordt vandaag, maandag 20 februari, voortgezet. Dit bevestigt Assembleevoorzitter Marinus Bee. De begrotingsbehandeling bevindt zich in de eerste ronde voor de regering waarbij zes ministers nog aan het woord moeten komen en zullen ingaan op vragen en opmerkingen van Assembleeleden. De ministers die nog aan het woord moeten komen zijn die van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J), Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), Openbare Werken (OW), Regionale Ontwikkeling en Milieu (ROM), Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en Financiën & Planning. 

Afgezien van de vele actuele vraagstukken die door Assembleeleden aan de orde zijn gesteld deze ministeries rakende, wordt in het bijzonder uitgekeken naar de beantwoording door minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning. Het is immers de Financiën-minister die de ontwerp staatsbegroting 2023 heeft opgesteld. De rode lijn van de debatten tijdens de eerste ronde van het parlement was namelijk, dat er niet voldoende middelen zijn opgebracht op de verschillende ministerie voor beleidsprogramma’s. Parlementariërs van zowel de oppositie en coalitie beklagen zich erover, dat er zodanig is besnoeid op beleidsprogramma’s van de diverse ministeries, waardoor ministers niet in staat zullen zijn adequaat en effectief beleid te kunnen voeren. De gevolgen daarvan zullen zich vertalen in bijvoorbeeld dagelijkse zaken zoals slecht onderhoud van wegen en andere civieltechnische werken, vuilophaal, jeugdbeleid, sportontwikkeling en nog meer andere zaken.

Afbouw subsidies

Ook de genomen en nog te nemen maatregelen door de regering in het kader van de begroting, zoals de afbouw van subsidies op brandstof, elektriciteit en gas, vormen hete hangijzers bij de begrotingsbehandeling. De afbouw van deze subsidies en de wijze waarop de regering voornemens is dit te doen, hebben en zullen directe en grote gevolgen hebben voor de samenleving. Vooral de afbouw van brandstofsubsidie. De verhoging van brandstofprijzen ligt de samenleving zwaar op de maag, en is aanleiding voor de recente protestdemonstraties. Die van afgelopen vrijdag liep compleet uit de hand en mondde uit in ordinaire vernielingen en plunderingen van winkels en bedrijven. Terecht worden degenen die zich hieraan schuldig hebben gemaakt en verantwoordelijk zijn, opgespoord en aangehouden.

Bron van onvrede

Waar de regering echter tot nu toe zich nog niet over heeft uitgelaten is de kwestie van de brandstof prijsverhogingen en andere nog te nemen prijsverhogende maatregelen, die de bron vormen van de recente protesten vanuit de samenleving. Velen in de samenleving hebben het afgelopen weekend uitgekeken naar enige mededelingen van regeringszijde hierover. 

In dit opzicht kijkt menigeen daarom uit naar de beantwoording van vragen en opmerkingen in het parlement door Financiën-minister Stanley Raghoebarsing. De begrotingscijfers laten duidelijk zien, dat er weinig ruimte bestaat om meer middelen op te brengen op de begroting van de verschillende ministeries. Voor brandstofsubsidies die de overheid maandelijks circa SRD 350 miljoen kosten, is slechts een bedrag van SRD 703 miljoen opgebracht. Dat betekent net genoeg voor twee maanden, januari en februari. Daarna moet aan de hand van de begroting de prijs van brandstof naar marktconform niveau gaan, tenzij de regering met een alternatief voor de dag komt. 

C-47 wil daden zien

De invloedrijke vakcentrale C-47 is heel duidelijk in haar schrijven vorige week aan president Chandrikapersad Santokhi. Ze eist terugdraaiing van verdere verhoging van de brandstofprijs, direct uitvoering van de voorstellen van de EBS-Tarieven Commissie, uitvoering van voorstellen voor andersoortige inkomsten van de overheid, stopzetting van de bijna maandelijkse aanpassing bij Telesur, waardoor internet voor grote delen van de samenleving steeds verder onbereikbaar wordt, en concrete acties om de koersen te stabiliseren. Het schrijven van de vakcentrale C-47 aan president Santokhi is gedateerd 13 februari. 

Om kracht bij de zetten aan haar eisen heeft het een ultimatum aan verbonden die per donderdag 16 februari zou verlopen. “Er zal deze keer geen genoegen genomen worden met gesprekken, de werkers willen daden zien”, schrijft ze in de brief aan de president.

SS

error: Kopiëren mag niet!