Nizamali Ozir: “Aanpassingen bij beleidsmakers nodig om economie te herstellen”

Nizamali Ozir is als burger de mening toegedaan, dat de regering een aantal zaken moet aanpassen, indien zij de economie van Suriname wenst te herstellen. Hij geeft daarbij aan, dat het bekleden van meerdere functies en op meerdere plekken geld ontvangen, afgeschaft moet worden. Ook stelt hij, dat geen enkele ambtenaar meer dan de president mag verdienen. 

“Spookambtenaren moeten weggehaald worden”

Volgens hem zijn er ook heel wat spookambtenaren die geld blijven ontvangen, zonder dat zij in dienst zijn. “Wie deze spookambtenaren zijn, zou bij het Centraal Bureau Mechanische Administratie (CEBUMA), nagetrokken moeten worden.” Ozir zegt, dat het de staat veel minder gaat kosten als deze spookambtenaren weggehaald worden. De ex-ministers krijgen voor hun leven lang een pensioen. Ook dit en alle bijbehorende privileges moeten afgeschaft worden, stelt hij. 

“Buitenlanders mogen geen hoge posten bekleden”

Verder geeft hij aan, dat personen met een buitenlandse nationaliteit geen hoge posten mogen bekleden in Suriname en in deviezen betaald mogen worden. “Dit terwijl de kleine man geen deviezen verdient. Alles moet in SRD’s verhandeld worden in Suriname. Ook mag het niet zo zijn dat buitenlanders binnen een korte tijd een Surinaamse nationaliteit ontvangen, terwijl sommige personen al jaren hierop wachten.”

“Concessies mag men niet verhuren of verkopen aan derden”

Ozir zegt ook, dat er veel meer in de landbouwsector geïnvesteerd moet worden. Zaken zoals maïs en suikerriet planten, moeten volgens hem gestimuleerd worden om de economie weer te laten bloeien. Ten aanzien van de goudsector, zegt hij dat de overheid concessies heeft gegeven aan personen. “Een van de grote bedrijven hebben de Chinezen gekocht en zij hebben miljoenen daaraan verdient. Concessies mogen gegeven worden, maar men moet die niet verhuren of verkopen aan derden. Dat geldt ook voor houtconcessies. Het moet blijven in de staatskas.”

“Onze rijkdommen mogen niet naar het buitenland”

“De eigen rijkdommen zoals grind, steenslag worden naar het buitenland vervoerd om het vervolgens daar te fabriceren. Er worden bijvoorbeeld tegels gemaakt. Van hout maakt men meubilair. Onze rijkdommen mogen niet naar het buitenland, die zouden ook in Suriname verwerkt moeten worden. Wanneer de gefabriceerde dingen uit het buitenland komen betalen we tientallen maal duurder.” 

Volgens Ozir wordt alles geïmporteerd, dus ook daarin zal verandering moeten komen. Minder importeren betekent dus besparing van geld. Wil de regering herstel op economisch gebied, dan moeten deze zaken onder de loep worden genomen, stelt Ozir. 

“Regering moet ook luisteren naar het volk”

Tot slot geeft hij aan, dat hij helemaal niet verwacht had dat de protestactie van afgelopen vrijdag tegen het regeringsbeleid uit de hand zou lopen. “De hele samenleving lijdt nu hieronder. Dit moet nooit meer gebeuren. De regering moet ook luisteren naar het volk, zodat de vele problemen verzacht kunnen worden. Alle criminelen moeten sowieso opgespoord en opgesloten worden”, aldus Ozir.

SK

error: Kopiëren mag niet!