De NPS-frambo verliest haar gloed

De vraag luidde: Is de VHP sterk en groot genoeg om de politieke storm die door de NPS is opgestookt te kunnen doorstaan? Tijdgenoten van als politici Lachmon, Adhin en Sardjoe antwoordden.

Onafgebroken strijd

“Wat de politieke crisis betreft bestaan er meer meningen dan er hoofden zijn. Slechts op één punt schijnt de bevolking het met elkaar eens te zijn: de VHP is de triomfator in de politieke strijd die vanaf 1950 onafgebroken woedt.”

Gevoelens en gedachten 

“De VHP zag het licht als de Verenigde Hindostaanse Partij. De vereniging werd gevormd door de Hindostaans-Javaanse Politieke Partij, de Moslim Partij en de Surinaamse Hindoe Partij. De politieke organisatie heeft in de loop van de tijd meerdere naamsveranderingen ondergaan, maar haar formatie, de doelen, datgene wat gedacht en gevoeld wordt is onveranderd gebleven.”

VHP

“Er werd in de loop van de tijd gesleuteld aan de naam, maar de initialen VHP werden gehandhaafd als symbool. De inhoud van de naamsverandering: Vatan Hitkari Partij (Partij ter Bevordering van het Nationaal Welzijn) gaf een nieuwe strategie aan. Het hield geen verandering in van het streven, de instelling, de opstelling en de koers van de partij.”

Voor alle Surinamers

“Met de naamswijziging werd benadrukt, dat de partij niet alleen openstond voor Surinamers van Hindostaanse afkomst, maar voor alle Surinamers.”

Vooruitstrevend

“De VHP staat anno 2023 voor: Vooruitstrevende Hervormingspartij. Op de keper beschouwd slaat deze heroriëntatie die in het woord hervorming doorklinkt niet zozeer op een ontwikkelingsvisie. Het is met het oog op de toekomst een aangepaste strategie, een strijdmethode om haar veroverde positie te consolideren en verder uit te bouwen.”

De creoolse basis

“Er is weinig overgebleven van de politieke partijen van het eerste uur. De PSV is al tijden ter ziele. De KTPI is op sterven na dood. De partijen die zich later vormden waaronder de SDP, PBP, PNR, PNP en ga zo maar door, hebben geen lang leven gehad. Nieuwkomers bleken in veel gevallen eendagsvliegen te zijn. Allen visten in de vijver van de NPS. Opmerkelijk is, dat al deze politieke organisaties een creoolse-basis hadden.”

Rots in de branding

“De NPS heeft zich ondanks constante aanvallen van binnen en van buiten, als een rots in de branding staande weten te houden totdat rivalen met een gewapende greep naar de macht, de partij een gevoelige slag toebrachten.”

NPS slechts een schijntje

“Het was zondermeer een creoolse staatsgreep. De NPS werd geradbraakt. De revolutie heeft de NPS verorberd.  De VHP en de NPS zijn de enige partijen van het eerste uur die zich staande hebben weten te houden, met dien verstande dat de NPS slechts een schijntje is van wat zij was.”

VHP-voordeel

“De VHP heeft binnenshuis ook tumult gekend maar nooit van dien aard, dat het heeft geleid tot blijvende verdeeldheid. De VHP heeft haar voordeel getrokken uit de constante interne strijd binnen het creools blok.”

Solidariteit

“De stap van de NPS om een eigen fractie in De Nationale Assemblee te vormen maakt de VHP sterker in de zin van, dat de ontstane situatie de politieke solidariteit onder het hindostaans segment hechter maakt.”

In de nesten

Gezien de nesten waarin de VHP zich heeft gewerkt, is het verwachtbaar dat niet-traditionele kiezers er tweemaal erover zullen nadenken voordat zij hun stem weer op de VHP zullen opbrengen”

Verkiezingen

“De frambo verliest haar gloed. Als er op dit moment verkiezingen zouden worden gehouden zou de NPS, zwaar tot fataal getroffen worden”, tot zover meningen die leven onder oude van dagen.

HD

error: Kopiëren mag niet!