VHP-Assembleelid Sham Binda (69) overleden

Het VHP-Assembleelid Sham Binda is op 69-jarige leeftijd overleden. Dat is donderdagochtend in de Assemblee bekendgemaakt door VHP-fractievoorzitter Asiskumar Gajadien. Zijn overlijden leidde in het parlement tot bedroefde en geschokte reacties. Iedereen uitte respect voor de wijze waarop Sham Binda functioneerde als Assembleelid.

“Een voorbeeldige parlementariër”, aldus BEP-leider Ronny Asabina. Binda was al enige tijd ziek. Na een minuut stilte hervatte de Assemblee de behandeling van de begroting voor het dienstjaar 2023, want dat had Binda, aldus Assembleevoorzitter Marinus Bee, zo gewild.

Na een periode in het Nationaal Leger werkte hij een jaar in het cafetaria van zijn moeder. Vervolgens ging Binda op reis naar Brazilië en keerde terug met kleding en begon met de verkoop van kleding. Het was het begin van een eigen boetiek Sham’s Fashion dat uitgroeide tot een schoonheidsspeciaalzaak en het kappersgroothandelsbedrijf Jingles. Kort na de militaire coup van 1980 vertrok hij naar Miami in Florida (VS) waar hij de studies cosmetologie en trychologie (dermatologie van haarziektes) met succes afrondde.

Van 1991 tot 2007 was Binda betrokken bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), waaronder uiteindelijk als ondervoorzitter. Hij was tot 2007 ondervoorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) en sinds 2007 was hij voorzitter van Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS). Bij de verkiezingen van 2020 werd hij als kandidaat voor de VHP gekozen in De Nationale Assemblée.

Binda groeide uit tot een groot criticus en activist tegen de regeringen van Bouterse. In september 2016 was hij een van de initiatiefnemers van het Burgercollectief, samen met actiegroepen als Wij Zijn Moe(dig). Volgens Binda verergerde de situatie in Suriname met de dag. 

Tijdens de verkiezingen van 2020 werd hij als kandidaat voor de VHP gekozen in de Assemblee en besloot hierop af te treden als voorzitter van de AKMOS. Hij werd opgevolgd door Harry Soekhlal.

Suriname verliest in de heer Sham Binda een gedreven ondernemer en politicus en ook een sympathieke man, die altijd oog en oor had voor de wereld en de mensen om hem heen. Hij was altijd bereikbaar en beschikbaar, ook voor Dagblad Suriname.

PK

error: Kopiëren mag niet!