De bliksemafleider van de NPS

Er heerst onrust. Onlustgevoelens stapelen zich op. Aan vrezende aanhangers van de oude stempel binnen de Nationale Partij Suriname werd gevraagd, waar de huidige situatie aan toe te schrijven is.

 Strubbelingen

Het eerste antwoord was: “Het uit de coalitie treden lost het onbehagen en de problemen van de NPS en Suriname niet op. De coalitie is niet de enige, of beter gezegd niet de belangrijkste verwikkeling die de NPS beknot. Interne strubbelingen verzieken de sfeer en slagvaardigheid. De frambo dreigt uit te doven.”

De bom kan barsten

“Er broeit al geruime tijd ontevredenheid binnen de partij. De vuile was wordt angstvallig binnen gehouden. De bom kan elk moment barsten. Het uit de coalitie stappen is een prima bliksemafleider.”

Roep om verbetering

“De interesses van de bevolking liggen binnen en rond het domein van weerzinwekkende maatschappelijke, sociale en politieke kwesties. De samenleving dringt aan op ingrijpende verbetering.”

Tekenen aan de wand

“De politiek machine rammelt van alle kanten, er spatten vonken van af, het dreigt te exploderen. De gemoederen binnen de NPS en bij de overige partners binnen de coalitieregering liegen er niet om.”

Culturele diversiteit

“Er wordt door iedereen naar de regering gekeken en geoordeeld. Bij het aantreden van de regering bleek al, dat de emoties, de politieke stijl, de werk- en handelingsmethoden de verwachtingen, de drang naar zelfverwezenlijking van partijen en personen uiteenliepen vanwege culturele diversiteit.”

Mislukking

“De regering met in haar samenstelling de VHP, ABOP, PL en NPS hebben het moeilijk met het staatsschip door woelige wateren te loodsen. Zelfoverschatting ligt ten grondslag aan de dreigende rampzalige mislukking van de coalitieregering. De schampere opmerking: “Djompo tek’ taki na neks, na fu tan hori en, dat na tori”  is in deze van toepassing.”

De clan

“VHP gaat uit van haar parlementaire meerderheid. Beroemt zich op haar intellectueel kader dat talrijker zou zijn dan die van alle bevolkingsgroepen bij elkaar, pocht om haar wetenschappelijke kijk op zaken en steunt op de financiële positie van haar clan.”

Arrogantie

“De Oranjepartij gedraagt zich alsof zij alle wijsheid in pacht heeft. Acht zich in staat om te kunnen zorgen voor de bemensing van alle functies en posten en drijft haar benoemingsbeleid door. Deze eigenschappen zijn ingrediënten voor arrogantie.”

Tijdperk Santokhi

“Er is in de politiek van Santokhi geen sprake van de eens zo succesvolle verbroederingsfilosofie die de politiek in Suriname vleugels gaf. Deze was niet zozeer gebaseerd op de parlementaire meerderheid. Maar, om het zich betrokken zijn en voelen van alle bewoners bij het besturen van het land. Door de knikkers te delen werd de balans bewaard.”

Vijf sterren

“De volksvertegenwoordiging weerspiegelde volgens deze filosofie net als de vijfsterren vlag de bevolking van Suriname. De verbroederingspolitiek kan vergeleken worden met de wonderbaarlijke organisatie van het menselijk lichaam. Elk deel van het lichaam heeft een functie die in onderling verband zorgen voor gezondheid naar lichaam en geest. Het hoofd kan bijvoorbeeld niet zonder het hart.”

Fanatisme

“De VHP-generatie die Lachmon en Sardjoe opvolgde heeft andere uitgangspunten. Het wederopbouw programma dat zij zich had voorgesteld is spaak gelopen op de fanatieke drang naar positie en macht van haar leden.”

Oude garde durfde niet

“Lachmon met zijn Verbroederings- en Sardjoe met zijn Shanti-politiek worden nu als timide, zonder durf afgeschilderd. De oude garde wordt verweten, dat zij de meerderheid van stemmen vaker heeft behaald tijdens algemene verkiezingen, maar het nooit aangedurfd om de politieke macht naar zich toe te trekken.”

De balans

“De voorgangers van Santokhi kozen voor het voorzitterschap van de volksvertegenwoordiging. De regering werd toevertrouwd aan de NPS. Iets in de geest van de trias politica, verdeling van de macht. Zodoende werd de balans gevonden, zodat de ene partij niet over de andere zou heersen en de vrede werd gekoesterd.”

Overmoed

“De koers van de VHP onder leiding van Santokhi is gewijzigd. Het streven is nu gericht op overheersing op elk gebied. De eclatante overwinning van de verkiezingen heeft de partij overmoedig gemaakt. Zij gaat ervan uit, dat de balk is doorgezaagd en dat het tijd is om over te nemen.”

Multi-etnisch jasje 

“De verkiezingscampagne van de VHP straalde vertrouwen uit. Het multi-etnisch jasje dat zij aantrok wekte vertrouwen op bij kiezers afkomstig uit alle lagen van de bevolking. Dit zorgde ervoor dat organisatie sterk in het zadel kwam te zitten. Het is waar dat de VHP de verkiezingen glansrijk heeft gewonnen maar dat is niet dankzij haar traditionele aanhang alleen.”

Tot zover voor het moment.

HD

error: Kopiëren mag niet!