Defensie wil een veilig Suriname garanderen

De minister van Defensie, Krishna Mathoera, heeft dinsdag in een persconferentie de nadruk gelegd op de veiligheid in het land. Zo gaf ze aan, dat de Defensie organisatie er alles aan zal doen om de veiligheid te garanderen.

Kort Geding 

Over het Kort Geding dat aangespannen werd tegen de vakbond (Vereniging Rechtspositie Militairen, VRM) toen ze dreigde om in opstand te komen, wat volgens de minister wederrechtelijk is, zei ze kort dat het nog “pending” is. De gesprekken met de bond vinden wel normaal plaats, liet de bewindsvrouwe weten.

Militairen en politieagenten werken samen aan een veilig Suriname

Dat militairen nu ook helpen om de gemeenschap veilig te houden is een bekend verhaal. De bewindsvrouwe gaf aan, dat de militairen als primair doel willen voorkomen dat criminaliteit plaatsvindt. Hun doel is anders dan die van agenten, hoewel ze beide strijden voor een veilig Suriname. Eerder gaf ze al in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname te kennen, dat er uit voorzorgsmaatregelen bekend wordt gemaakt wanneer de acties van de militairen in samenwerking met de politie eenheden zullen plaatsvinden. Om te voorkomen dat in alle gebieden van het land mensen de gedachten krijgen iets strafbaar te doen, wordt dus vooraf bekend gemaakt waar de operaties zijn. Het is een soort preventie en ontmoediging middel voor het hele land.

Surinaams leger

Het Surinaams leger lijkt volgens de bewindsvrouwe veel op het model van het Nederlandse leger, doch kan zij niet op hetzelfde niveau van het Nederlandse leger komen, omdat er een gebrek is aan kapitaal en materiaal. Erger nog is het feit, dat een leger tegenwoordig in staat moet zijn om smart oorlog te voeren, kijk naar de oorlog van Rusland tegen  Oekraïne. Op de vraag wat voor soort leger Mathoera van het leger in Suriname wil maken, zei de bewindsvrouwe dat ook het ministerie van Defensie moet draaien op basis van technologie, maar ze zei ook dat het het woord veiligheid nu meer betekent.

“Veiligheid kun je nu terugvinden in allerlei aspecten, zoals rampen (klimaatverandering), landbouw (voedselveiligheid), armoede, gezondheid en meer. Het leger moet dus dienstbaar zijn. We hebben geen leger nodig die in de kazerne zit te wachten tot er iets ergs gebeurt. In het beleidsplan is daarom ook opgenomen, dat er wordt gestreefd naar een krachtig, kundig en flexibel defensie orgaan met ook een daarbij horende flexibele legerorganisatie.” Dit was ook haar uitgangspunt dinsdag tijdens de persconferentie.

Andere aspecten

Ook de aspecten van samenwerken met diverse organisaties en zelfs internationale samenwerking kwamen ter sprake. Het is belangrijk dat de controle waar nodig opgevoerd kan worden. Ook het verhogen van het aantal patrouillerende vaartuigen op de verschillende wateren kwam ter sprake in de persconferentie. Dit alles heeft de aandacht van het ministerie. Met betrekking tot chemische stoffen, de opslag en andere relevante zaken, zei de bewindsvrouwe, dat het ministerie zich bezighoudt om dit te specifiëren en deze groepen te identificeren met een nadruk op het gevaar. Er moet volgens Mathoera uitgemaakt kunnen worden waar de spullen zijn en hoe ze worden opgeslagen en of gebruikt. 

GW

error: Kopiëren mag niet!