Amazon Zoox robotaxi maakt maidentrip op de openbare weg
DOOR DUNCAN MIL

14 februari 2023 – Amazon’s Zoox robotaxi heeft een succesvolle tests uitgevoerd op de openbare weg in Californië met passagiers aan boord. Het zelfrijdende voertuig heeft geen veiligheidsbestuurder nodig.

“Het eerste bedrijf worden dat een speciaal gebouwde robotaxi met passagiers op open openbare wegen in Californië exploiteert, is een belangrijke mijlpaal, niet alleen in de reis van Zoox, maar ook voor de autonome voertuigindustrie in het algemeen”, aldus Aicha Evans, Chief Executive Officer bij Zoox, aankondiging van de eerste run op maandag (13 februari 2023).

Het ontwerp van Zoox bevat geen traditionele bedieningselementen zoals een stuurwiel of pedalen, bevat prestatie-eisen van de Federal Motor Vehicle Safety Standards en heeft meer dan 100 veiligheidsvoorzieningen die niet beschikbaar zijn in de hedendaagse personenauto’s.

De leidinggevenden van Zoox zeiden dat het bedrijf met de tests begon nadat het vorige week goedkeuring had gekregen van het California Department of Motor Vehicles.

De robotaxi kan maximaal vier mensen tegelijk vervoeren op een openbare route tussen de twee belangrijkste kantoorgebouwen van Zoox, met een snelheid tot 120 km/u (75 mph). De taxi kan links en rechts afslaan, bidirectioneel afslaan en reageren op verkeerslichten, fietsers, voetgangers, voertuigen en andere obstakels op de weg.

Als een robotaxi hulp nodig heeft, belt hij een ‘fusiecentrum’ waar menselijke operators begeleiding of toestemming kunnen geven om het voertuig verder te laten rijden.

“Vandaag, met de aankondiging van de eerste run van onze autonome werknemersshuttle, dragen we bij aan de vooruitgang die deze branche het afgelopen jaar heeft geboekt en brengen we Zoox een stap dichter bij een gecommercialiseerde, speciaal gebouwde robotaxi-service voor het grote publiek,” zei Evans.

error: Kopiëren mag niet!