DNA-lid Patricia Etnel (NPS): “Ik ben geen hielenlikker”

Het NPS-Assembleelid Patricia Etnel heeft tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement gisteren, maandag 13 februari, in niet mis te verstane woorden en toon ernstige kritiek geleverd op de middelenbegroting van de regering. Ze is van oordeel, dat terwijl de regering zwaar besnoeid op programma’s zoals bij het jeugd- en genderbeleid en bij de subsidies verder afbouwt, op het Kabinet van de President de post lonen en salarissen het bedrag van SRD 280 miljoen is verhoogd naar SRD 308 miljoen en op de post goederen en diensten het bedrag van SRD 141 miljoen is verruimd naar SRD 156 miljoen. 

Het Assembleelid heeft er ernstig moeite mee, dat er bitter weinig middelen worden gehaald uit onder ander de goud- , hout- en vissector en uit belastingen zoals huurwaarde- en vermogensbelasting. Ze noemt de EBS die op de begroting voor SRD 500 miljoen is opgebracht, maar nergens op de begroting is te zien wat het energiebedrijf aan inkomsten binnenkrijgt. Ze verwacht op deze en andere vragen antwoord van de regering. Anders roept zij het volk op om “naar hier te komen met hun potten en pannen” en de regering vragen hoe zij de verhoogde stroomtarieven gaan betalen als niet eens bekend is hoeveel inkomsten het bedrijf binnen krijgt.

Deze oproep en de zeer scherpe toon waarop zij de vloer aanveegde met de regering voor wat betreft de middelenbegroting, was voor waarnemend VHP-fractieleider Mahinder Jogi aanleiding om bij interruptie op te merken dat Etnel, deel uitmakende van de coalitie, duidelijk haar positie kenbaar moet maken. “Je bent zwanger of niet, maar je kan niet half zwanger zijn.” Volgens Jogi kan men niet, wanneer het hun uitkomt, parasiteren op de regering en de coalitie en in het andere geval afgeven op de president en de vicepresident.  

Etnel diende Jogi onmiddellijk van repliek met de woorden “Ik ben geen hielenlikker. Ik ben een gekozen volksvertegenwoordiger”. 

Aan de kant van het volk

Etnel zegt altijd aan de kant van het volk te staan wanneer die in grote problemen verkeert als gevolg van het beleid van welke regering dan ook. Ze herinnert eraan, dat ten tijde van de vorige regeerperiode zij samen met leden van de oppositie toen, waaronder de huidige president, met het volk de straat opging om te protesteren tegen het toen gevoerde beleid waarbij subsidies werden afgebouwd. Ook in het parlement is toen stevig oppositie gevoerd, en werd aangegeven waar de regering toen de middelen vandaan moest halen. Wat we nu zien, volgens Etnel, is dat de huidige regering hetzelfde beleid van afbouw van subsidie voortzet, waardoor grote delen van de samenleving de ernstig negatieve gevolgen ervan ondervinden. 

In haar betoog gisteren tijdens de begrotingsbehandeling stelde Etnel voor om de bedragen opgebracht op de post lonen en salarissen op de kabinetten van de president en de vicepresident naar SRD 180 miljoen terug te brengen, en de SRD 200 miljoen aan besparingen die dat oplevert te stoppen in andere programma’s, waaronder het jeugd- en genderbeleid. Op het Kabinet van de President stelt ze voor op de post goederen en diensten het bedrag terug te brengen naar SRD 40 miljoen, en de vrijgekomen SRD 100 miljoen te stoppen in het KMO-fonds ter stimulering van de productie. 

Etnel vraagt zich af hoe het volk de regering serieus moet nemen in haar oproep om te bezuinigen, als zij zelf dat niet doet. Ze zegt uit te kijken naar wat de regering zal doen om meer inkomsten te halen uit belastingen en de sectoren vis, goud en hout.

SS

error: Kopiëren mag niet!