De Palestijnse president dringt er bij de wereld op aan ‘een einde te maken aan de Israëlische agressie’ te midden van de splitsing van de Arabische Liga

De Palestijnse president Mahmud Abbas beschuldigde zondag Israël ervan “alle rode lijnen te hebben overschreden” op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem, en drong er bij de wereldleiders op aan een einde te maken aan zijn acties.

De internationale gemeenschap moet het Palestijnse volk “beschermen” en “een einde maken aan de Israëlische agressie… (en) unilaterale acties”, zei het hoofd van de Palestijnse Autoriteit tijdens een bijeenkomst van de Arabische Liga in Caïro.

“Israëlische onverzettelijkheid en praktijken hebben alle rode lijnen overschreden”, zei hij tijdens de bijeenkomst die werd bijgewoond door de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi en de Jordaanse koning Abdullah II.

Vorig jaar was het dodelijkste jaar op de Westelijke Jordaanoever sinds de Verenigde Naties in 2005 begonnen met het volgen van slachtoffers op het grondgebied.

In het Israëlisch-Palestijnse conflict zijn dit jaar volgens AFP-cijfers minstens 43 Palestijnen gedood, onder wie aanvallers, militanten en burgers.

Negen Israëlische burgers, waaronder drie kinderen, en een Oekraïner zijn in dezelfde periode gedood, volgens een AFP-telling op basis van officiële verklaringen.

In een videotoespraak bevestigde VN-secretaris-generaal Antonio Guterres het “duidelijke standpunt van het internationale orgaan tegen unilaterale acties”, waarbij hij in het bijzonder “illegale nederzettingen in Oost-Jeruzalem” noemde.

Sisi – wiens land zijn traditionele rol als bemiddelaar in het Midden-Oosten behoudt – zwoer “te blijven samenwerken met de twee partijen van het conflict om het politieke proces nieuw leven in te blazen en de rust op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza te herstellen”.

Abdullah, wiens land optreedt als bewaarder van islamitische en christelijke heilige plaatsen in Jeruzalem, zei dat de Arabische leiders “inspanningen moeten stimuleren om de veerkracht van onze broeders te ondersteunen” in de Palestijnse gebieden.

De Amerikaanse president Joe Biden vertelde Abdullah vorige week dat Washington een “tweestatenoplossing” in het Palestijns-Israëlische conflict steunt.

“Meneer Biden vertelt me dat hij een tweestatenoplossing steunt, maar vervolgens helemaal niets doet”, voegde Abbas eraan toe.

Een tweestatenoplossing zou de ontmanteling van Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever betekenen, evenals de opdeling van Jeruzalem, wat Israël weigert omdat het de stad als zijn onverdeelde hoofdstad beschouwt.

De Arabische Liga is zelf verdeeld over de betrekkingen met Israël sinds 2020, toen de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Marokko de banden met de Joodse staat normaliseerden onder de door de VS bemiddelde Abraham-akkoorden, jaren nadat Egypte en Jordanië betrekkingen hadden gesmeed.

error: Kopiëren mag niet!