Parmessar pleit voor besparingen bij aankoop energie en gas

Rabin Parmessar, fractievoorzitter van de NDP in de Nationale Assemblee, pleit voor besparingen bij de aankoop van energie en gas, waardoor tot verlaging van de kostprijs kan worden gekomen voor deze twee producten en het volk uiteindelijk de juiste tarieven betaalt. Hij vindt dat eerst de besparingen bij energie- en gasleveringen moeten worden doorgevoerd, alvorens de regering ertoe overgaat om de subsidies voor stroom en gas (EBS) af te bouwen. Volgens hem moeten de huidige overeenkomsten voor energie- en gasleveringen worden herzien omdat die nadelig zijn. 

Parmessar zei dit vorige week in het parlement tijdens de teamvergadering over de genomen en te nemen maatregelen door de regering om de subsidie uitgaven van de overheid drastisch omlaag te krijgen en de inkomsten aan de andere kant te verhogen. 

De overheidssubsidies aan de EBS voor stroom en gas drukken volgens Financiën-minister Stanley Raghoebarsing jaarlijks voor SRD 3,2 miljard op de overheidsbegroting. De regering is voornemens dit bedrag gefaseerd omlaag te brengen. De stroomsubsidie van SRD 260 die nu aan alle huishoudelijke verbruikers wordt gegeven, zal worden afgebouwd, en de prijs van gas zal uiteindelijk naar marktconform niveau worden gebracht. Deze maatregelen zullen zonder meer ertoe leiden, dat de bevolking meer zal moeten betalen voor stroom en gas. 

De regering is bezig de overstap te maken van objectsubsidie naar subjectsubsidie, waarbij personen die daarvoor in aanmerking komen via het sociaal programma een financiële ondersteuning zullen ontvangen. 

Verdere verhogingen niet draaglijk

Parmessar zegt, dat met de recente verhoging van de brandstofprijs de bevolking in grotere problemen is komen te verkeren, en dat het een verhoging van de prijs van stroom en gas absoluut niet zal kunnen dragen. Hij vindt daarom dat de regering eerst besparingsmaatregelen moet doorvoeren om de kostprijzen van stroom en gas omlaag te krijgen. Zo kan volgens hem behoorlijk bespaart worden indien vanaf 2020 bij overname van de Afobaka waterkrachtcentrale een prijs van USD 0,01 cent per KWh voor energielevering wordt gehanteerd in plaats van USD 0,04 cent. Over de afgelopen  3 jaar zou dat een besparing van gemiddeld USD 10 miljoen per jaar opleveren. 

Voor de overname van de dam in 2020 betaalde Suriname jaarlijks gemiddeld USD 65,5 miljoen aan Suralco voor stroomleveringen. Na de overname betaalde Suriname gedurende de periode 2020 tot 2022 jaarlijks gemiddeld USD 26 miljoen voor elektriciteit uit de Afobaka waterkrachtcentrale, een jaarlijkse besparing van gemiddeld USD 40 miljoen. 

Over de afgelopen 3 jaar heeft de overname van de Afobakadam door Suriname dus een totale besparing van USD 120 miljoen opgeleverd. Deze besparing kan hoger komen indien vanaf 2020 de prijs van USD 0,01 per KWh wordt gehanteerd. 

USD 0,01 per KWh

Diverse rapporten geven aan dat de kostprijs van elektriciteit geleverd door de dam maximaal USD 0,01 cent p/kwh bedraagt. Dit is recentelijk bevestigd door het rapport van de EBS Tarieven Commissie van 15 december 2022. Volgens Parmessar heeft de staat in de afgelopen 3 jaar teveel aan Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) uitbetaald voor de elektriciteitsrekening vanuit de Afobaka centrale.

Daarnaast is uit het rapport van de EBS Tarieven Commissie komen vast te staan dat er voor de elektriciteitslevering vanuit SPCS energiecentrale te Tout Lui Fuit in totaal USD 70,7 miljoen teveel is betaald. Parmessar vraagt aan de regering wanneer ze denkt dit te corrigeren. 

Hij wilde ook weten hoe de regering erover denkt om op grond van het Mijnbouw Decreet royalty te heffen op geproduceerde olie. Het Assembleelid wil van de regering haar visie vernemen over deze en andere te nemen maatregelen om uiteindelijk de bevolking tegemoet te komen, “want de situatie is nu ondraaglijker gemaakt”, aldus de NDP-fractievoorzitter.

SS

error: Kopiëren mag niet!