DNA-lid Debie (VHP) “Extra geldhoeveelheid in omloop vanwege koersontwikkeling”

De extra geldhoeveelheid van SRD 2,5 die sedert het aantreden van de huidige regering in juni 2020 in roulatie is terecht gekomen, komt hoofdzakelijk vanwege de koersontwikkelingen. Nu moet SRD 32 worden neergeteld voor de US-dollar tegenover SRD 3,25 in 2010 toen de regering Bouterse aantrad. 

Het Assembleelid Radjendre Debie (VHP)  zegt dat in US-dollar termen van SRD bankbiljetten in omloop toen in juni 2020 en januari 2023 er bijna geen verschil is. Hij verwijst naar de weekbalansen van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. In juni 2020 bedroegen de bankbiljetten in omloop SRD 3,3 miljard en in januari 2023 SRD 5,8 miljard. Het verschil van SRD 2,5 miljard komt hoofdzakelijk door de koersontwikkeling. 

Debie sprak vorige week donderdag tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee. Hij verwijt zijn collega Assembleelid Ashwin Adhin (NDP) van de oppositie van misleiding, door te stellen dat de huidige regering aan geldschepping doet door meer bankbiljetten in omloop te brengen. Volgens Debie probeert Adhin de samenleving te doen geloven dat er sprake is van monetaire financiering.

Monetaire financiering vorige regering

Debie zegt, dat op 6 januari 2017 tijdens de vorige regeerperiode de weekbalans van de CBvS aangaf, dat bankbiljetten in omloop SRD 1,3 miljard bedroeg, tegenover de hoeveelheid van SRD 3,3 miljard per juni 2023 bij aantreden van de huidige regering. Debie vroeg aan Adhin of hij een verklaring heeft voor de toename van de geldhoeveelheid van SRD 2 miljard in bedoelde periode. Het Assembleelid zei Adhin eraan te willen herinneren, dat de vorige regering niet in staat is geweest de koers omlaag te krijgen, vanwege gigantische monetaire financiering toen. Daarna werd het kasreserve aangesproken voor consumptieve doeleinden. Binnenlandse en buitenlandse financiële verplichtingen werden niet voldaan. Alle mogelijke opties werden toen uitgeprobeerd om de koers omlaag te krijgen.

Enkele maanden voor de verkiezingen in 2020 werden US-dollars tegen de lagere Centrale Bank koers verkocht aan een bepaalde cambio, terwijl bij overige cambio’s de US-dollar voor SRD 17 en SRD 18 werd verhandeld. “We weten nu dat het de FED dollars waren dus van de Federal Reserve van de VS, waarbij naar schatting 70% verdween in zakken van politieke bonzen en friends. Toen waren er verschillende koersen in werking met evenveel corruptie; Centrale bankkoers, douane koers, cambiokoers, straatkoers en familie en friends koers”, aldus Debie. 

Hij herinnerde eraan, dat de banken in de maanden na de verkiezingen in 2020 niet bereid waren om geld te lenen aan de overheid om salarissen te betalen. De huidige regering moest op zoek gaan naar geld, ook voor de maanden daarna vanwege Covid, waarbij mensen brodeloos zijn geworden. “Zijn wij dat allemaal vergeten?”, vraagt hij zich af.

SS

error: Kopiëren mag niet!