Oud-dak- en thuisloze weet zelf uit zijn zwerversbestaan te komen en heeft dak boven hoofd en werk

“Waar er een wil is, is er een weg, na hard zijn gevallen heb ik het niet opgegeven. Ik ben opgestaan en probeer wat van me zelf te maken”, zegt Ronny in gesprek met een redactrice van Dagblad Suriname. Hij werkte enkele jaren niet, had geen onderdak en heeft geen familie om zich heen die hem kan ondersteun behalve vreemden. Hij kon namelijk in een maand drie keer genieten van een bed en dagelijks een broodje en een warme portie en dat kwam allemaal door iemand die het goed met hem meent. 

Door hele verkeerde keuzes was Ronny op straat beland. Hij had daarbij zijn vrouw verloren en ook zijn vrienden voor wie hij altijd klaar stond. Toen het nog niet zo erg ging, vroeg Ronny om hulp, maar hij heeft op dat moment ook geleerd wie vrienden zijn. Door keer op keer op te staan en het niet op te geven is het hem gelukt een werk te vinden, zich zelf op te knappen en huurt intussen een 1-kamer woning. 

“Ik ben hierbij heel dankbaar aan de man die mij dagelijks een goed gevoel geeft, hapje en een warme maaltijd en zie hem als mijn vader en redder”, benadrukt Ronny. “Ik dacht enkel jaren terug, van wie gaat een persoon die zwerft een werk aanbieden en helpen en daar kwam mijn redder, dagelijks.”

Ronny was ongeveer zes jaren op straat maar hoeft dat nu niet meer te doen. In 2022 heeft hij een eenkamerwoning gekregen en heeft hij zichzelf opgeknapt en is een werk gaan zoeken. De man die hij nu als zijn vader ziet, betaalde de eenkamerwoning, maar hoeft dat nu niet meer. Nadat Ronny een werk had gevonden betaalt hij het zelf. “Het is te redden en probeer daarnaast het ook te overleven om enkele klusjes bij te doen. Mijn vader bezoek ik dagelijks en probeer hem nu het beste aan te bieden, mijn zusje ook. Ik dacht echt niet, dat er engelen bestonden, maar toen kwam een man,die op een bepaalde leeftijd is, in mijn leven. Ik krijg van hem een dag te slapen in een hotel en kon baden en genieten van een warme maaltijd. Een onderdak bij hem zelf kon niet lukken, omdat hij zelf met zijn dochter woont. Maar, ik ben zo blij dat hij in mijn leven is gekomen.”

“Ik heb heel wat pijnlijk dingen meegemaakt en werd aan het eind ook in de steek gelaten door vrienden voor wie ik altijd klaar stond. Er zijn wel mensen die anderen helpen, maar je hebt velen die de hulp ook weigeren. Ik weet wat ik mee heb gemaakt en zeg, accepteer die hulp, je hoeft je niet te schamen. In betere tijden kan je weer iets terug doen voor de persoon”, aldus Ronny. 

“Ik hoop dat de mensen die het nu heel moeilijk hebben, het niet opgeven. Ik heb graag dat een ieder het niet opgeeft. Na moeilijke tijden kom je zeker weer de goede tijden tegen, het lukt misschien niet nu of niet na een jaar, maar het komt zeker. Blijf geloven in jezelf en probeer het dagelijks op een eerlijke manier te redden.” 

TM

error: Kopiëren mag niet!