Bij verhoging gasprijs zal over hele land dezelfde prijs betaald worden

De regering heeft nog geen besluit genomen over de verhoging van de prijs van kookgas. Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zegt, dat hij er niet vanuit gaat dat de prijs van kookgas in één keer naar marktconform niveau gebracht zal worden. Een clusterteam van ministers is bezig zich over dit vraagstuk te buigen en voorstellen te doen aan de regeringsvergadering.

Wat volgens de NH-minister bij de afbouw van de gassubsidie wel zal gebeuren is, dat bij de vaststelling van de nieuwe gasprijs, deze overal in het land zal gelden. De gasflessen zullen van een uniek nummer worden voorzien dat hoort bij het EBS stroom aansluitnummer van huishoudens. Voor huishoudens die geen stroomaansluiting hebben zal een ander nog uit te werken model gelden. 

De minister benadrukt dat bij de vaststelling van de nieuwe gasprijs, deze dus overal in het land zal gelden. Men zal overal in het land, ook in het binnenland, dezelfde prijs betalen. Op dit moment bijvoorbeeld kost kookgas in 28 lbs flessen in het dorp Godo Olo SRD 400. terwijl daar in de stad SRD 48,50 voor wordt betaald. De prijs van SRD 48,50 voor kookgas in 28 lbs flessen geldt sinds jaar en dag. Jaarlijks kost het de overheid circa SRD 900 miljoen om de prijs van kookgas te subsidiëren. Dit drukt enorm zwaar op de overheidsbegroting. Deze subsidie uitgaven zullen afgebouwd worden.

De prijs van rond de SRD 535 voor gas in 28 lbs fles die genoemd wordt, is volgens minister Abiamofo niet de markconforme prijs. Het is de kostprijs. De markconforme prijs moet nog vastgesteld worden.

SS 

error: Kopiëren mag niet!